Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΧΙΟΣ 1686

Σπάνιο χαρακτικό της πόλης της Χίου το 1686, του περιηγητή Jacob ENDERLIN στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η γκραβούρα αυτή δικαιώνει το Γ. Ζολώτα που γράφει ότι το πολύπαλιόλιμάνι της Χίου ήταν στην πλατεία Βουνακίου, όπου στη γωνία του κτιρίου της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) με την Απλωταριά έχει βρεθεί ντόκος λιμανιού, που πάει νοτιοανατολικά στην οδό Τσελεπή στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου του Βασιλικάρη (κατάστημα κλειδιών Φρυδά), όπου και εκεί έχουν βρεθεί ντόκος, δέστρες, κατάλοιπα σκαφών, από εκεί κατευθύνεται στην Αμάντου πίσω από τα γραφεία της Μητρόπολης πηγαίνει ευθεία έως τον Καινούριο Δρόμο (Κουντουριώτου)και καταλήγει κάτω από την Ευαγγελίστρια στα Μαζάρια (μπλέ βέλος), όπου σε εκσκαφές οικιών έχουν βρεθεί θεμέλια οικημάτων που σύμφωνα με την αρχαιολογία είναι αποθήκες λιμανιού της περιόδου των Γενοβέζων.

Μπούρτζι
Σημαντική ακόμη είναι και η πλήρης εικόνα πως ήταν το Μπούρτζι (κόκκινο βέλος) ολοκληρωμένο πριν καταστραφεί από το βομβαρδισμό του Φαβιέρου το 1828 και το γκρέμισμα του 1895-1900 για την κατασκευή του σημερινού λιμανιού.

Λόφος Τουρλωτής
Επίσης δικαιώνεται ο Ζολώτας από τους σύγχρονους αμφισβητίες του που γράφει ότι στο λόφο της Παναγίας Τουρλωτής (πράσινο βέλος) υπήρχε οχυρό μέσα στο οποίο ήταν ο παλιός ο ναός της Παναγίας, στη θέση του αρχαίου Ελληνικού ναού της Αφροδίτης.

Πρωτότυπος τίτλος
Chios.1686

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén