Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Η χτεσινή φωτογραφία του παλιού λιμανιού, του Ουμπέρ Περνώ, μου επιβεβαίωσε αυτό που υποστήριξα παλιότερα. Ότι όταν λέμε ότι το παλιό Τούρκικο λιμάνι και πριν ο χώρος των 13 ανεμόμυλων ήταν στην σημερινή οδό Βενιζέλου, δεν την εννοούμε με τη σημερινή στενότητα της.
Ο Νίκος Περρής στο βιβλίο του «Το λιμάνι της Χίου» περιγράφει παραστατικότατα την εικόνα της περιοχής των οδών Βενιζέλου και πρώτης παρόδου τότε, σημερινής Ροδοκανάκη, απο την περίοδο της ολοκλήρωσης των πρώτων έργων κατασκευής του νέου λιμανιού όταν κλείστηκε η λεκάνη και μολώθηκαν τα κρηπιδώματα απο λαξευμένους αμμωνίτες πάνω στα οποία στη συνέχεια στηρίχθηκαν οι προκυμαίες που κατασκευάστηκαν.
Διαβάστε και νοσταλγήστε εποχή με αφηγήσεις απο τους τότε γέροντες Π. Μαρή, Ξ.Ξενιό και Γ. Κουτσοδόντη (1971), οι οποίοι τα αφηγήθηκαν στον συγγραφέα.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, η Σκάλα που ελέγετο και Πασσαπόρτι γιατί εκεί εγίνετο ο έλεγχος των διαβατηρίων, δηλαδή το Τούρκικο τελωνείο ευρίσκετο εκεί ακριβώς όπου στεγάζεται σήμερα η οικία κληρονόμων Φαράκλα, στη γωνία των οδών Ροδοκανάκη και Ροϊδου. Επρόκειτο περί προχείρου τοιχοκατασκευής με μικρή προεκβολή προς τη θάλασσα, από όπου εγίνετο η επιβίβασης και αποβίβασις»
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζουμε που ήταν το παλιό Τούρκικο τελωνείο, πράγμα που πιστοποιείται και από τα παρακάτω, στο ίδιο κείμενο, γιατί από την πολύχρονη έρευνα που έχω κάνει συνειδητοποίησα ότι όταν λέμε ότι πριν κατασκευαστεί το σημερινό λιμάνι το παλιό ήταν στον Κάτω Αιγιαλό, κακώς και λανθασμένα εννοούμε την οδό Βενιζέλου με τα σημερινά όρια της, ηταν μαζί και ένα σημαντικό τμήμα της σημερινής Ροδοκανάκη. Στις σημερινές φωτογραφίες σας παρουσιάζω το κτίριο κληρονόμων Φαράκλα, το Τούρκικο τελωνείο ήταν στο ισόγειο του σημερινού γραφείου της ναυτιλιακής εταιρείας CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION. Παρατηρείστε πάνω δεξιά στην παλιά και στις νέες φωτογραφίες, θα δείτε ότι στο κτίριο Φαράκλα διατηρούνται ακόμη τα κολωνάκια της ταράτσας Διαβάστε και τα παρακάτω και θα το καταλάβετε.
«Στη Σκάλα και πίσω απο το καφενείον ΚΡΥΣΤΑΛ στεγαζόταν το παλιό Τελωνείο, ενώ δίπλα στο πρατήριο άρτου Βακάλογλου (σημερινό πρατήριο Συρρή στη διασταύρωση Βενιζέλου και Ροϊδου) στεγαζόταν τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας ΜΑΧΣΟΥΣΕ. Δίπλα στο παλιό τελωνείο ήταν το Αυστριακό Πρακτορείο και εκεί δίπλα επίσης το μαγειρείο του Φάβα. Στη συνέχεια των γραφείων της εταιρείας ΜΑΧΣΟΥΣΕ ήταν τα καφενεία Τζουγά, Πάρου, Κυπραίου, το βιβλιοπωλείο Αθανασιάδη, το κουρείο Πέτρου Πουλμέντη. Τα προανεφερόμενα ήταν μεταξύ του κουρείου Πουλμέντη και της εταιρείας ΜΑΧΣΟΥΣΕ στον παραλιακό χώρο ο οποίος τότε ήταν γιαλός, βότσαλο και απο εκεί για πολλές δεκάδες μέτρα άρχιζε ένα μεγάλο αβαθές παραλίακό πλάτωμα. Τα καφενεία, όπως τα θυμούνται καλά οι Π. Μαρής, Ξ. Ξενιός και Γ. Κουτσοδόντης είχαν ξύλινες επεκτάσεις προς τη θάλασσα στηριγμένεςε σε πασάλλους και απο κάτω το κύμα ένωνε το φλοίσβο του με το ροχαλητό του Τούρκικου ναργιλέ που έδινε και έπαιρνε χαρίζοντας την απόλαυση στούς Χιώτες πρόκριτους και τους Τούρκους αφεντάδες . Εκεί το βραδάκι όλα τα «βαρειά» ονόματα του νησιού και οι εκπρόσωποι της Υψηλής Πύλης απολάμβαναν τη δροσιά και το καφεδάκι τους τυλιγμένοι στου ναργιλέ τις γαλάζιες τουλίπες και στην ανατολίτικη μακαριότητα μιας εποχής που ακόμαμε τα προβλήματα που επέφερε ο πολιτισμός….¨».
Φοβερή εικόνα, που χάθηκε με την κατασκευή του νέου τότε λιμασνιού. Απολαυστική περιγραφή, συμφωνείτε;περιγράφεται. Η περιοχή που περιγράφουν είναι αυτή που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς Βενιζέλου – Ροϊδου – Ροδοκανάκη απο ο κατάστημα Χιακών προϊόντων Πούλου, πρώην Συμιακάκη -Κρυστάλ έως περίπου την πρώην βιοτεχνία Μακκά δίπλα στο τωρινό σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος πρώην γραφεία Ζυγομαλα και απέναντι το κατάστημα Φωτοτυπιών Κιτρινάκη.
Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ
«….Τα καφενεία είχαν ξύλινες επεκτάσεις προς τη θάλασσα στηριγμένες σε πασάλλους»
Ο Περνώ λοιπόν γράφει στη φωτογραφία «Το παλιό λιμάνι. Ο Περρής γράφει ότι από την εσωτερική πλευρά υπήρχαν τα …(τάδε) … καταστήματα και από την εξωτερική στηριγμένα σε πασάλλους που από κάτω πάφλαζε το κύμα τα …(τάδε)… άλλα καταστήματα.
Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το παλιό λιμάνι από την αρχή της Ροδοκανάκη στη συμβολή με τη Ροϊδου με κατεύθυνση προς τον Καινούριο δρόμο.
Με τα κόκκινα βέλη σηματοδοτούνται οι ξύλινες επεκτάσεις στη θάλασσα.

(Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén