Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΣΕΡΑΠΕΙΟΝ, ΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τα Ταμπάκικα ήταν ο Επάνω Αιγιαλός την ύστερη εποχή του Βυζαντίου και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παλιότερα όμως ονομαζόταν Νεάπολις ή Νεοχώριον. Απέναντι από Εργατικό Κέντρο, τριάντα βήματα μετά την Κρήνη του Μελέκ πασά έως μετά τα φανάρια στου Βαξάλη, στις διασταυρώσεις των οδών Οινοπιωνος με την Αγίων Αποστόλων και Καλουτά με την Εθνάρχου Μακαρίου, όπως γράφει ο Γ. Ζολώτας στις σελ 11 και 12 του τόμου Α’ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ υπήρχε Θεραπευτήριο Σεραπείον και ναός προς τιμήν του Σέραπη.

«Ανάμεσα δε στο Επάνω Πορτέλλο του κάστρου και στην Αγία Άννα την Καπέλλα, γύρω στα 30 μέτρα βόρεια της Βρύσης όταν θεμελιωνόταν οι στρατώνες (από το Εργατικό κέντρο και βορειότερα) ήλθαν στο φως παλιοί τοίχοι, πολλά κατεργασμένα μάρμαρα και Ελληνορωμαϊκά κτίσματα τα οποία πιθανότατα ανήκαν στο Σεραπείο ή ναό του Σεραπειού όπως ονομαζόταν αργότερα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η αρχαιολογος Δέσποινα Τσαρδάκα στο έργο της «Συμβολή στην ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλεως Χίου
Νέα στοιχεία από τις σωστικές ανασκαφές των ετών 1985–2013, αμέσως μετά το γεφύρι του χείμαρρου της αγίας Ειρήνης, στην αριστερή πλευρά του δρόμου εκεί που είναι τώρα το βυρσοδεψείο Ζαφειράκη, υπήρχε ναός της θεάς Ήρας, το Ηραίον της Χίου.
Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Βόρεια και εκτός των τειχών της πόλεως τοποθετείται ένα εξαιρετικής σημασίας ιερό. Εντοπίσθηκε στην περιοχή Ταμπάκικα, στη θέση του εγκαταλελειμμένου σήμερα βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, που αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η πρώτη έρευνα στο χώρο είχε πραγματοποιηθεί το 1984 από τον Άρη Τσαραβόπουλο και έφερε στο φως οικοδομικά λείψανα και κινητά ευρήματα που σχετίζονταν με ιερό γυναικείας θεότητας, όπως αναθηματικά ειδώλια καθιστών γυναικών που κρατούν προσφορά, ειδώλιο περιστεριού, χιακές κύλικες με φυλλόσχημη διακόσμηση και μόνωτα κύπελλα, υφαντικά βάρη και άλλα. Η νεώτερη έρευνα έφερε στο φως κεραμεική που αποδεικνύει τη χρήση του ιερού από τους αρχαϊκούς χρόνους ώς τον 4ο αι. π.Χ.
Μεταξύ των ευρημάτων σημαντική θέση κατέχουν τα ενεπίγραφα όστρακα και τα υφαντικά βάρη με χαραγμένα τα γράμματα ΗΡ και Η, στοιχεία που σε συνδυασμό και με τα παλαιότερα αναθήματα, επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω ιερό ταυτίζεται με το Ηραίο της Χίου, την ύπαρξη του οποίου γνωρίζαμε από ενεπίγραφο κυβόλιθο του τέλους του 5ου με αρχές του 4ου αι. π.Χ.96. Στο λίθο, που είχε εντοπισθεί σε πολύ μικρή απόσταση μερικές δεκαετίες νωρίτερα, είχαν χαραχτεί δύο ιεροί νόμοι που αναφέρονται σε ιέρεια της Ειληθυίας. Στο κείμενο ρητά αναφέρεται ότι ο λίθος έπρεπε να στηθεί στο Ηραίο.

Η Νεάπολη

Μέσα στη θάλασσα κοντά στους μύλους (των ταμπάκικων) έχουν βρεθεί βάθρα, γλυπτά, τάφοι και επιγραφές μέσα στον πηλώδη βυθό, που ανήκουν σε έδαφος της πόλεως που έχει ποντισθεί από σεισμό. Πιστεύει δε ότι αυτός πρέπει να είναι ο γιαλός του ονομαζόμενου Νέου Χωρίου, (ή και Νεαπόλεως) το οποίο αναφέρει στο σημείωμα της η Villecelliana, ο οποίος βυθίστηκε στο σεισμό του 1389. To Νεοχώριο αυτό (και Νεάπολις) χωριζόταν από το Παλαιόκαστρο από το ρέμα της Αγίας Ειρήνης, δηλαδή ήταν στα σημερινά Βυρσοδεψεία, τα Ταμπάκικα.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΤΟ ΣΕΡΑΠΕΙΟΝ ΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΣΕΡΑΠΕΙΟΝ ΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΣΕΡΑΠΕΙΟΝ ΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΣΕΡΑΠΕΙΟΝ ΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén