Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ

Έχουμε καταγράψει τον χώρο, όπου ήταν το σαράϊ, η κατοικία του Τούρκου πασά, όπως το καταγράφει ο Γ. Ζολώτας στον τόμο Α2 του έργου του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΣΕΛ. 133, στα Ταμπάκικα, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Υπατίου, σε τμήμα του τεράστιου κτήματος πίσω από το Βυρσοδεψείο Ζαφειράκη, όπου και αυτό ανήκε στο σαράϊ. Κατά το Ζολώτα η θέση αυτή τουλάχιστος έως την εποχή του ονομαζόταν Σαράϊ..
Ο ίδιος στη σελέδα 130 γράφει και για το σαράϊ του Αλή Τσελεπή, που ήταν κάτω από την εκκλησία της Αγίας Κατερίνας, δυτικά των σημερινών φυλακών. Δυσκολεύτηκα να το εντοπίσω, αλλά τα κατάφερα. Είναι η περίφημη για την περιοχή χωράφα, που ανήκει στο δήμο Χίου. Ανάμεσα στην Αγ. Κατερίνα, νοτια και ανατολικά του Αγ. Σπυρίδωνα, πάνω από τον ποταμό Παρθένη, γράφει ο Ζολώτας.
Πριν από μερικά χρόνια η αείμνηστη Αγγελική Καραμανή, δείχνοντας μου το μεγάλο κενό κτήμα το είχε ονομάσει «ο οντάς του Τσελεπή», όπως τον έλεγαν οι παλιοί. Τώρα είναι ένας τεράστιος αμφιθεατρικός χώρος με ιδανική θέα, προς τον Παρθένη. Περιήλθε στο δήμο το 1916 με τα ανταλλάξιμα κτήματα των Τούρκων, και από τότε παραμένει ανεκμετάλευτος. Το 2006-2008 προγραμμάτιζαν να κατασκευάσουν στο χώρο δύο σχολικά κτίρια και χώρους αναψυχής, αλλά έμειναν στα σχέδια.
Σύμφωνα με το Ζολώτα «από το Ριζάρι μεταβαίνει τις εις την Αγίαν Κατερίναν, το σεράγιον του Τσελεπή και τον Παρθένη,, όπου οδηγούσε αναμφιβόλως η παλαιά οδός, ής λείψανα μετά τροχιάς φαίνονται ακόμη πλησίον του σεραγίου του Αλή Τσελεπή.»
Το τεράστιο αμφιθεατρικό κτήμα χωρίζεται σε χαμηλές βατές αναβαθμίδες και προσέχοντας το έδαφος βλέπεις θεμέλια παλιών τοιχίων ή κτισμάτων. Αύριο θα αναφερθούμε στο άλλο σεράϊ, και στις κατοικίες του Πασά Πολιτικού διοικητή και του στρατιωτικού διοικητή.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén