Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ… ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Το αρχοντικό, που γνωρίζουμε ως Ρίζικο, το οποίο θα επισκεφθούμε αύριο στην δεύτερη βόλτα μας στη μαγεία του Κάμπου, σήμερα είναι ένα απο τα ωραιότερα και σημαντικότερα κοσμήματα του κάμπου. Είναι στην καρδιά της πλούσιας περιοχής αριστερά απο το γεφύρι της Μαξιμίνας και το προσκυνητάρι του Αγίου Εφραίμ στον κεντρικό δρόμο του κάμπου, απέναντι απο την Παναγία της Συριώτισσα, η σωστή προφορά της οποίας είναι Σωριώτισσα, αφού η περιοχή απο την οποία πήρε το όνομα της ονομάζεται Σωρή. Εύκολη είναι και η πρόσβαση σε αυτό απο τον παραλιακό δρόμο της λεωφόρο Ενώσεως. Μετά το αεροδρόμιο φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο του Φραγκοβουνίου στρίβουμε δεξιά στο πρώτο κάτω γεφύρι του Κοκκαλά και μετά απο 200 μέτρα μας υποδέχεται το αρχοντικό, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία απο τα βιβλία ΚΑΜΠΟΣ του Νίκου Περρή και ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ του Ευάγγελου Κοτατή, στις αρχές του 18ου αιώνα ανήκε σε κάποιον Βουρουκλά που παντρεύτηκε μία κόρη Σαλβάγου (Γενοβέζικη αρχοντική γενιά Salvaggi). Ή το αντίστροφο και πιθανόυερο, αρχοντικό και κτήμα ανήκαν στην περίφημη οικογένεια Σαλβάγου, μια θυγατέρα της οποίας παντρεύτηκε κάποιον Βουρουκλά ο οποίος έγινε ιδιοκτήτης του αρχοντικού.

Αργότερα, στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα το κτήμα με επιγαμία και πάλι πέρασε στην ιδιοκτησία της Γενοβέζικης οικογένειας Risi, απο την οποία επικράτησε και η επωνυμία Ρίζικο, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με οικογένεια Ρίζου, όπως έχει επικρατήσει να θεωρείται.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας πύργος του αρχοντικού ήταν τουλάχιστον διώροφος, αλλά ο ένας ή οι δύο όροφοι γκρεμίστηκαν στο μεγάλο σεισμό του 1881, στο χαλασμό, όπως τον αποκαλούσαν οι Χιώτες έως και πρόσφατα.

Τα χρόνια πριν το σεισμό, έμενε εκεί ο Τούρκος Δικαστής, ο οποίος δίκαζε στο Μεζά, στο γνωστό δικαστήριο της Χώρας.
Όμως σε έκτακτες περιπτώσεις μεταφερόταν εκεί ο Μεζάς γι΄αυτό αποκαλούσαν το Ρίζικο και Μεζά (δικαστήριο) του κάμπου.

Στα μέσα του 19ου αιώνα έμενε εκεί ο Χατζή Λουρατζής Ρίζος που ήταν και ο δικαστής του Μεζά, γνωστός για την απληστία του και τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο απένειμε δικαιοσύνη. Είχε δώσει εντολή στην υπηρεσία να προσφέρουν καφέ μόνο σε όποιον πήγαινε με δώρο (μπαξίς), για δικαστική υπόθεση ή για άλλο ρουσφέτι. Όταν πήγαινε χωρίς δώρο δεν τον κερνούσαν καφέ. Την ημέρα του δικαστηρίου ο δίκαιος δικαστής ρωτούσε τους ενδιαφερόμενους, αν πήγαν στο αρχοντικό του και αν τους κέρασαν καφέ. Ανάλογη με την απάντηση ήταν και η δικαστική απόφαση, ή η εξυπηρέτηση του κάθε αιτήματος.

Απο το σεισμό του 1881 σώθηκε το ισόγειο, στο οποίο υπήρχε το μεγάλο δωμάτιο που χρησίμευε και ως Μεζάς, άλλα βοηθητικά δωμάτια και δύο εξωτερικές σκάλες, η μία απο τις οποίες οδηγεί στη μοναδική εξωτερική φουντάνα σε όλο τον κάμπο, η οποία υπάρχει ακόμη.

Στο αρχοντικό υπήρχαν οικιακά σκεύη μεγάλης αξίας τα οποία μετέφερε στην Ιταλία το 1990 η τελευταία ιδιοκτήτρια απόγονος της οικογένειας Risi, όταν πούλησε το κτήμα στον Μανώλη Κ. Νέο. Αμέσως το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και από τότε παρέμεινε ακατοίκητο και κατέρρευσε από την έλλειψη φροντίδας από την πολιτεία.

Τα εναπομείναντα κτίσματα, όμως, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βορείου Αιγαίου που είχε έδρα τη Χίο., το οποίο ενοικίασε το χώρο την περίοδο 1999-2004, ανέβασε αρκετές ωραίες θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε πολλά δρώμενα με κολακευτικότατα σχόλια από το κοινό, για τα έργα και τη θεατρικότητα του χώρου. Το 2004 οι σημερινοί ιδιοκτήτες Μανώλης Κ. Νέος και Σταύρος Βασιλικός αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και κατάφεραν να εντάξουν την επισκευή, ανάπλαση και λειτουργία του ως ξενοδοχειακής μονάδας Α’ κατηγορίας στον τότε Αναπτυξιακό νόμο. Όταν το παρέλαβαν ήταν κυριολεκτικά ένας ερειπιώνας και τον μετέτρεψαν σε παράδεισο.

Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το οποίο συνδυάζει όλη την παλιά αρχοντιά, αναπλασμένο πιστά με εφαλτήριο τις φωτογραφίες και τις χαλκογραφίες που υπήρχαν, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που πρέπει να παρέχονται στους πελάτες και στους επισκέπτες.

 

ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ... ΚΑΙ Ο ΜΕΖΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén