Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΚΥΛΙΤΣΗ

O επιμένων νικά, είπα ότι θα βρω φωτογραφίες του, βρήκα και σας παρουσιάζω το θέμα ολοκληρωμένο

Επανέρχομαι στο θέμα του μοναστηριού της οικογένειας Σκυλίτση στην δυτική πλευρά της πλατείας Βουνακίου. Όπως γράφουν πολλοί ιστορικοί υπήρχε μοναστήρι με εκκλησία στην περιοχή ανάμεσα στο σημερινό δημοτικό ΚΑΠΗ και στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, πίσω από την πολυκατοικία Τσοπανομίχαλου στην αρχή δεξιά στην οδό Κυρίλλου Τρεχάκη.
Όπως γράφει ο Άμαντος στη σελ. 67 των Ανάλεκτων του η εκκλησία του Αγ. Ισιδώρου και μετά San Felice ήταν το πνευματικό κέντρο του μοναστηριού το οποίο ανήκε στην οικογένεια των Σκυλίτση του κλάδου των Αμοίρων. Άλλωστε εκεί και στην Απλωταριά ήταν τα αρχοντικά της οικογένειας. Εκεί είναι και το αρχοντικό του μεγάλου ευεργέτη Πέτρου Στεφάνοβικ Σκυλίτση, (ιδρυτή του νοσοκομείου μας) του γνωστότερου του κλάδου των Άμοιρων. Μοναστήρι στο (σημερινό) κέντρο της πόλης!
Στη νέα φωτ. φαίνονται καθαρά τα πάντα. Αριστερά το κόκκινο πρώην αρχοντικό Σκυλίτση στο κέντρο η πολυκατοικία Τσοπανομίχαλου, στη θέση άλλου αρχοντικού της ίδιας οικογένειας και δεξιά, το τρίτο πέτρινο ψηλότερο οίκημα δεξιά μέσα στην οδό Κ. Τρεχάκη η πρώην εκκλησία του μοναστηριού των Σκυλίτσιδων Αμοίρων που ήταν το μοναστικό κέντρο των εγκαταστάσεων και τώρα ένα τμήμα της έχει μετατραπεί σε γραφεία και διατηρούνται τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, φαίνεται ότι ανήκε σε αρχοντική οικογένεια. Τότε βέβαια δεν υπήρχε η οδός Τρεχάκη. Οι εσωτερικές φωτογραφίες από τον Καθολικό ιερέα πατέρα Λέοντα Κισκίνη, ο οποίος γράφει «Άγιος Ευτύχιος (San Felice). Πρώην κοινοβιακός ναός Φραγκισκανών Καπουκίνων και τώρα ενοριακό παρεκκλήσιο.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟS ΝAOS ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΤΥΧΙΟΥ

Next Post

Previous Post

2 Comments

  1. π. Λεων Κισκίνης 22/11/2017

    Η εκκλησία αυτή, σημερινό Καθολικό Παρεκκλήσιο Αγίου Ευτύχιου (San Felice) ήταν ο ναός του παρακείμενου Φραγκισκανικου μοναστηρίου, το οποίο, όταν έφυγαν οι φραγκισκανοι μοναχοί (τέλος δεκαετίας του ’40) αγοράστηκε από ιδιώτη, ενώ μόνο ο ναός παρέμεινε στην Καθολική Επισκοπή Χίου. Είναι σε δύο επίπεδα. Το επάνω ήταν χώροι αποθηκευτικοι και τώρα γραφεία. Το κάτω παραμένει προς λατρευτικη χρήση, προπάντων στις 4 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Φραγκίσκου.

  2. π. Λεων Κισκίνης 22/11/2017

    Για το αν κάποτε ήταν μοναστήρι της οικογένειας Σκυλιτση, αγνοώ.. Σύμφωνα με τον Φίλιππο Αργεντη, στο έργο του για τις Θρησκευτικές Μειονότητες της Χίου (στα αγγλικά), ο ναός διασωθηκε από την Οθωμανική λαίλαπα του 1822 μόνο επειδή ήταν υπό την προστασία του Γαλλικού προξενείου στη Χίο, που ως γνωστόν η Γαλλία είχε υπό την προστασία της τους καθολικούς ναούς του Αρχιπελάγους

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén