Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ

(αντιγραφή από το άρθρο της κας Δέσποινας Καραγιάννης)

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ.

Η ιστορία ενός από τα ωραιότερα αρχοντικά της Ελλάδας.
Αν βρεθείτε Αθήνα, στην οδό Ηρώδου του Αττικού, μην το προσπεράσετε αδιάφορα, σκεπτόμενοι ότι είναι απλώς η έδρα του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι, ότι το σπίτι αυτό κλείνει μέσα του, μια μεγάλη ιστορία αγάπης: Αυτή της Ιρένας Μανούση και του Αλεξάνδρου Μηχαλινού.
Η Ιρένα Μανούση καταγόταν από τη Σιάτιστα και η οικογένειά της είχε τεράστια περιουσία. Ήταν μόλις 20 χρονών όταν παντρεύτηκε τον νεαρό Χιώτη τραπεζίτη Στέφανο Παύλου Ζίφο, (γενουατικής καταγωγής), ο οποίος πεθαίνει λίγους μήνες μετά το γάμο, αφήνοντάς την απαρηγόρητη και έγκυο.
Ο δεύτερος σύζυγός της κατάγεται ΚΑΙ αυτός από τη Χίο! Είναι ο Βρονταδούσης τραπεζίτης και εφοπλιστής Αλέξανδρος Γ. Μιχαληνός (απόγονος εκ μητρός της αριστοκρατικής οικογένειας Καλουτά). Το ζευγάρι παντρεύεται το 1900 στην Αθήνα και είναι ιδιαίτερα αγαπημένο, παρά τη διαφορά ηλικίας! Για το γιο της Ιρένας, το Στέφανο τον νεότερο, ο πατριός του ήταν αληθινός πατέρας.
Τότε αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι των ονείρων τους! Εως τότε ζούσαν στην οδό Νεοφύτου Δούκα, που τότε ήταν ακόμα χωματόδρομος, για να ιππεύει ο μικρός το αραβικό του άτι, δώρο από τον αγαπημένο του πατριό. (Αυτό το άλογο το επίταξαν με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων).
Το οικόπεδο (ιδιοκτησία των αδερφών Καραγιάννη!) αγοράστηκε από τον Α. Μιχαληνό το 1912 και ξεκινά η οικοδόμηση της έπαυλης σε αθηναϊκό νεοκλασσικό ρυθμό.
(Ας προσθέσω εδώ, ότι όλα τα αδέρφια του Αλεξάνδρου κατοικούν ήδη σε υπέροχα σπίτια νεοκλασσικού ρυθμού, στη Χίο: Η Μαριέττα Μιχαληνού-Ζυγομαλά μένει στην έπαυλη του Κάτω Γιαλού, σημερινό Ίδρυμα Τσάκος, η οποία το 1916 αγοράστηκε από τον Μιχαήλ Λιβανό. Ο Ζωρζής Μιχαληνός οικοδομεί τη νεοκλασσική έπαυλη στον Κάμπο, την οποία οι κληρονόμοι του δώρησαν στον Δήμο Χίο για να στεγάσει τον οίκο ευγηρίας και η Ζηνοβία Μιχαληνού- Κοκκάλη κατοικεί στο αρχοντικό της Χώρας το οποίο αργότερα δώρισε για να στεγάσει το μαιευτήριο Χίου).
Δυστυχώς και ο Αλέξανδρος Μιχαληνός πεθαίνει μόλις 56 ετών αφήνοντας την σύζυγό του Ιρένα χήρα, νέα ακόμη, 36 ετών. Το σπίτι έμεινε ημιτελές, και ολοκληρώθηκε αργότερα από την Ιρένα, αφού η τεράστια περιουσία του συζύγου της περιήλθε σε αυτήν (δεν υπήρξαν παιδιά από αυτόν τον γάμο).
Τέλος, εκείνη ξαναπαντρεύτηκε κι άλλον έναν Χιώτη άρχοντα, τον Δημήτριο Μάξιμο, Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος, όπως συμβαίνει με όλους τους Χιώτες αριστοκράτες, συγγενεύει με τον πρώτο σύζυγο της Ιρένας, τον Ζίφο: Είναι τρίτα ξαδέρφια, δισέγγονοι των αδερφών Αγγελικής και Δέσποινας Νεγρεπόντε!
Το 1917 λοιπόν έγιναν οι γάμοι τους και εως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, έμειναν επί της οδού Νεοφύτου Δούκα. Τελικά αυτές ολοκληρώθηκαν αρκετά αργότερα. Εν τω μεταξύ οι Μάξιμοι έφυγαν με τους Βασιλείς στη Φλωρεντία και το κατοίκησαν πια, όταν επέστρεψαν οριστικά, το 1927. Στο διάστημα αυτό, είχε εγκατασταθεί στην οικία η Αμερικάνικη πρεσβεία.
Ο Στέφανος, ο μοναδικός γιος της Ιρένας, εστάλη στο εξωτερικό όπου έζησε στο Παρίσι σχεδόν όλη του τη ζωή. Το ζευγάρι μένει πια οριστικά στην Ηρώδου του Αττικού. Ας αναφέρω ότι η επίπλωση έγινε από περιώνυμες συλλογές οίκων επιπλώσεων της Φλωρεντίας και περιλάμβανε ένα σωρό καλλιτεχνικούς θησαυρούς…
Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η οικία Μαξίμου ήταν το κέντρο της κονωνικής ζωής της Αθήνας και σημαντικότατοι, Έλληνες και Ελληνίδες, αποτελούσαν τους φιλοξενούμενους και τους καλεσμένους του ζεύγους!
Το 1941 το σπίτι επιτάχθηκε για να εγκατασταθεί εκεί ο γερμανός Στρατάρχης Φον Λιστ. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να αφήσει εκεί ολόκληρη την επίπλωση, τους πίνακες, τα σκεύη, τα πάντα. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, ο Φον Λιστ είχε την αξιοπρέπεια να αφήσει το σπίτι εντελώς ανέπαφο και να το παραδώσει προσωπικά στην Ιρένα Μαξίμου.
Το 1952 ένα βαρύ εγκεφαλικό χτύπησε την Ιρένα και έπεσε η αυλαία μιας εποχής. Το ζευγάρι εγκατέλειψε την έπαυλη και εγκαταστάθηκε στο σπίτι της μητέρας της Ιρένας, που και αυτό το είχε αγοράσει και προσφέρει στην πεθερά του ο Α. Μιχαληνός, την οποία υπέρ αγαπούσε!
Τότε αποφασίστηκε η πώληση του σπιτιού και εκτιμήθηκε η αξία του στα 11 δισεκατομμύρια δρχ. Ο Μάξιμος δέχτηκε να το πουλήσει στο Δημόσιο, ακριβώς στη μισή του τιμή, δηλ στα 5 δισεκατομμύρια επτακόσια πενήντα εκατομμύρια δρχ. Προσφέρει τα τεράστιας αξίας έπιπλα και έργα τέχνης που βρίσκονται μέσα σε αυτό, για να χρησιμοποιηθεί ως μέγαρο για τη φιλοξενία ξένων προεκεκλημένων του Κράτους. Η αγοραπωλησία ολοκληρώνεται με δάνειο που παίρνει το Ελληνικό Κράτος από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο τότε Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει πως το κτίριο θα διατηρήσει το όνομά του, ως «Μέγαρο Μαξίμου». Παρόλα αυτά, η οικία εγκαταλείπεται. Την περίοδο της Δικτατορίας προτείνεται ακόμα και η κατεδάφισή του!
Τελικά, από το 1982 ως σήμερα, χρησιμοποιείται ως επίσημη κατοικία και γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού.

Οι φωτό προέρχονται από τη συλλογή του κ. Παύλου Μελά, του οποίου η Ιρένα ήταν αδερφή του παππού του και νονά του.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΧΙΟ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén