Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Αρκετοί θα γνωρίζετε ότι εκεί που είναι τώρα το κεντρικό θαυμάσιο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Κανάρη, τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ένας ουλαμός Πυροβολικού. Παλιότερα εκεί ήταν τα χάνια της δημαρχίας!
Στο βιβλίο της Δώρας Μονιούδη Γαβαλά ΠΌΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 1830 – 1940, ΣΤΟΝ ΤΟΜΈΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ απο 1 Μαρτίου 1873 έως 22 Μαϊου 1878, στη σελ υπάρχουν δύο σχετικές αναφορές.

Α.Α. 28 06/06/1878
-Στα Οθωμανικά Τούρκικα. Αναφορά προς τη Διοίκηση για παραχώρηση στο δήμο ανοικτού χώρου στα νότια του φρουρίου, που ενοικιάζεται απο το φρουραρχείο στον πεταλωτή Μουχαρέμ Αγά, με σκοπό τη διαχείρηση του χώρου απο το δήμο.
(Σημείωση συγγραφέως: Απο την περιγραφή προκύπτει ότι ο χώρος βρισκόταν «στα χάνια της δημαρχίας» εκεί όπου αργότερα κτίστηκε το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας).

Α.Α. 3504/07/1878
– Αναφορά του δήμου προς τη διοίκηση μετην οποία διαμαρτύρεται αναντίον του δημαρχείου που προχώρησε σε κατεδάφιση του ξύλινου παραπήγματος που κατασκεύασε για περιορισμό των φορτηγών ζώων, επικίνδυνων για τους πολίτες, και λόγω υγιεινής, και λόγω πιθανών λακτισμάτων.
(σημ. συγγραφέως: Ο χώρος στον οποίο αναφέρεται το έγγραφο είναι εκεί όπου το 1926 οικοδομήθηκε το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Στην πρώτη φωτ. η ημέρα της θεμελίωσης και του αγιασμού για την κατασκευή του κτιρίου και στην επόμενη εικόνα η Τράπεζα μετά την αποπεράτωση των εργασιών.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

 

Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén