Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Νομίζω ότι και απόψε καταγράφω κάτι που το γνωρίζουν ελάχιστοι.
Στη Φτωχιά προκυμαία, απέναντι ακριβώς απο το χώρο εισόδου/εξόδου απο το πλοίο στη συμβολή των οδών Λάδης και Νεωρείων απέναντι απο το συνεργείο μηχανών του Μπουλά, υπάρχει ένα επίμηκες ερείπιο τοίχου. Πολλοί, ακόμη και ξεναγοί λένε ότι είναι τμήμα της σκάρπας που προστάτευε τα τείχη του κάστρου απο τη θάλασσα. Αυθαίρετη αναφορά, ποτέ κανείς ιστορικός, περιηγητής δεν έχει γράψει ότι υπήρχε τέτοιο τείχος απο την πλευρά της θάλασσας, γιατί η σκάρπα είναι τοίχος.
Αντίθετα την ταυτότητα του ερειπίου αποκαλύπτει και ταυτοποιεί ο Αλέξανδρος Βλαστός στο συγγραφικό του έργο: «ΧΙΑΚΑ, ΗΤΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟ 1822 – ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ Α.Μ. ΒΛΑΣΤΟΥ ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ», στη σελ 12, Το γραπτό δεν μπορώ να το αποτυπώσω γιατί το εντόπισα σε ηλεκτρονική μορφή.

Γράφει λοιπόν ότι τα Δικαστήρια την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν
δυο, ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ και ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ενώ παράλληλα διακριτή δικαστική εξουσία είχαν οι Δημογέροντες και οι Τουρκικές αρχές.
Ως Εμπορικό αναφέρει το ΜΕΖΑ και για το Θαλασσινό γράφει ότι συστήθηκε το 1805 στη ζώνη του Λιμανιού βόρεια της Porta di Marina, της Πύλης του Λιμανιού. Δηλαδή ακριβώς εκεί που είναι αυτά τα σημερινά ερείπια! Συστήθηκε για να ανακουφίσει τα υπόλοιπα δικαστήρια και στη σύνθεση του συμμετείχαν τρείς Δημογέροντες κάθε χρόνο, οι οποίοι ψηφιζόταν απο δύο πολίτες που κατοικούσαν έξω απο την πόλη και ένα που έμενε μέσα στην πόλη, μάλλον εννοεί δύο που έμεναν μέσα στο κάστρο και ένα απο έξω. Αυτοί ονομαζόταν ΔΕΠΟΥΤΑΤΟΙ και δίκαζαν κάθε υπόθεση που είχε σχέση με θαλάσσιο θέμαΟΙ αποφάσεις τους ήταν ανέκκλητες, δηλαδή έμμεσα εκτελεστές χωρίς δυνατότητα έφεσης, όπως λέμε σήμερα.Αν η υπόθεση ήταν πιό σημαντική συγκαλούσαν της Συνέλευση της Δημογεροντίας η οποία είχε αποφασιστική εξουσία.
Πάντα σύμφωνα με το Βλαστό «Το δικαστήριον τούτον ήτο πάντα εις μεγάλην ενέργειαν πρώτον διότι η νήσος είχεν υπέρ των 250 πλοίων και δεύτερος επειδή δίκαζε και τις διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων». Εκτός αυτών ο κόσμος το προτιμούσε και επειδή δεν πλήρωνε το παράβολο 10% που κατάβαλλε στα άλλα δικαστήρια.
Το κτίριο αυτό γκρεμίστηκε κάηκε στη Σφαγή του 1822, γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1881 και αργότερα με το υλικό του κτίσθηκαν η Εμπορική Σχολή και το Μιχάλειο Ορφανοτροφείο.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén