Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ»

Δέος σε καταλαμβάνει, όταν περνάς κάτω από τη μεγάλη τοξωτή πόρτα του πύργου του Ροϊδη στην οδό Ζαννή και Μαρίας Χαλκούση στον κάμπο, κοντά στα Λιτσάκικα, στην στροφή όπου δεξιά οδηγεί στο κτήμα Μυλωνάδη. Δέος σε καταλαμβάνει, όπως γράφει ο Ν. Περρής στο βιβλίο του Ο ΚΑΜΠΟΣ σελ. 388 έως 397, όταν σκέπτεσαι ότι μέσα στο ερειπωμένο από τη Σφαγή του 1822, το σεισμό του 1881 και το χρόνο, έζησαν ο Εμμανουήλ Ροϊδης, οι πρόγονοι και οι απόγονοι του, μια από τις φωτεινότερες και τολμηρότερες διάνοιες του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος της «Πάππισας Ιωάννας», που τράνταξε τα θεμέλια του Παππισμού και έγινε αιτία να αφοριστεί πολλές φορές και να κυνηγηθεί ανελέητα από το Καθολικό καθεστώς.
Θαυμάζοντας τα πελώρια τόξα που στήριζαν το άλλοτε μεγαλοπρεπέστατο οικοδόμημα, αναρωτιέσαι ποια δύναμη ξεσήκωσε αυτό το αρχοντόπουλο και το έσπρωξε ως το σημείο να αρπάξει το φραγγέλιο και να μαστιγώσει αλύπητα το Καθολικό κατεστημένο της εποχής του, να γίνει ο πνευματικός εγκέλαδος που έσεισε συθέμελα τον Παππικό θρόνο.
Η Ροϊδηδες ήταν αρχοντική οικογένεια των Αθηνών. Κυνηγημένοι από τον Μοροζίνη κατέφυγαν στην Πελοπόννησο, αποόπου και εκεί κυνηγήθηκαν και κατέληξαν στη Ζάκυνθο και τη Χίο. Πρώτος Ροϊδης στη Χίο ήλθε ο Σταμάτης. Ο γιός του Σταμάτης, όταν πέθανε η πανέμορφη γυναίκα του έγινε καλόγερος και δημιούργησε το μοναστήρι των Χαλάνδρων με τον περίφημο πύργο του Ροϊδη, ανάμεσα στη Μέσα Διδύμα και την Καλλιμασιά.
Το όνομα Χάλνδρα προέρχεται από το μοναστήρι της Χαλανδρίτσας που βρισκόταν κοντά στον πύργο της οικογένειας στην Πελοπόννησο. Καλόγερος έγινε και ο αδελφός του Μικές. Ο τρίτος αδελφός ήταν κοσμικότατος και παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μαυροκορδάτου.
Ο Δημήτρης Ροϊδης ασχολήθηκε με το εμπόριο και ταυτόχρονα δάνειζε μ μεγάλο τόκο στις συντεχνίες και τους Ψαριανούς καραβοκύρηδες. Αλλά παρά το ότι ήταν τοκογλύφος ήταν αγαπητός στον κόσμο γιατί βοηθούσε τους φτωχούς και ήταν πάτερ φαμίλιας.
Αγόραζε πύργους για τα παιδιά του, τους οποίους διακοσμούσε με ιδιαίτερη φροντίδα ξοδεύοντας αμύθητα ποσά Επειδή ήταν θρησκευόμενος προτιμούσε να κοσμεί με αγιογραφίες τους τοίχους των πύργων του. Ονομαστές ήταν επίσης οι βαριές επιπλώσεις , οι Βενετσιάνικοι πολυέλαιοι, τα Κινέζικα βάζα, τα χρυσαφικά, οι πορσελάνες και τα κρύσταλλα που στόλιζαν τους πύργους του. Όλα αυτά τα άρπαξαν οι Τούρκοι στη Σφαγή του 1822.
Ο Στρατής Ροϊδης παντρεύτηκε την Ελένη Καλλίνσκι, κόρη του γραμματέα του Βασιλιά Γεωργίου του Α` με την οποία απόκτησαν τον Νικόλαο που χρημάτισε και αυτός γραμματέας του Βασιλιά Κωνσταντίνου και τον Ανδρλεα που έφτασε στο βαθμό του Υποστράτηγου με το επίθετο Καλίνσκης. Ο Ανδρέας παντρεύτηκε την κόρη του στρατηγού Βάσσου και η κόρη του παντρεύτηκε τον Στρατάρχη και Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξανδρο Παπάγο.
Την περίοδο της Σφαγής του 1822 συνελήφθη και φυλακίστηκε με τους άλλους πρόκριτους στη Σκοτεινή φυλακή ο Νικόλαος Ροϊδης, αλλά κατόρθωσε να σωθεί και έφυγε στη Σύρο.
Ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ροϊδης ήταν γιός του Δημήτρη και της Κορνηλίας Ροδοκανάκη Βλάχου, η μητέρα της οποίας Μαριγώ, καταγότανε από την οικογένεια των Βούρων.
Γεννήθηκε στη Σύρο το 1835. ¨ηταν καχεκτικός και «φυματικός», αλλά πολύ μορφωμένος. Σπούδασε στη Γένοβα, στο Λύκειο Ευαγγελίδου των Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Γένοβα γνώρισε καλά τον Παππισμό και μυήθηκε σε πολλά μυστικά του. Αυτό τον ώθησε σε έρευνες και το 1896 έγραψε και δημοσίευσε το έργο του «Πάπισσα Ιωάννα» που έσκασε σαν βόμβα στα θεμέλια του Βατικανού αλλά ανέδειξε τον Ροϊδη σε τολμηρή διάνοια. Ακολούθησαν πολλά άλλα διηγήματα, μεταφράσεις, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, , την έρευνα, διέσωσε πολλά μεσαιωνικά έγγραφα, ασχολήθηκε με την πολιτική και γενικά ήταν μια ανήσυχη πολυσχιδής προσωπικότητα. Αυτός και ο αδελφός του Νικόλαος δεν παντρεύτηκαν.
Οι πύργοι και τα περιβόλια της οικογένειας ήταν συγκεντρωμένα στην περιοχή της Παναγίας Σωριώτισσας και στα Λιτσάκικα και μόνο δύο ήταν απομακρυσμένα. Το γνωστότερο ως Φωτάκικο, το πρώην Σκυλίτσικο και τώρα του Κώστα Κουτσουράδη και της Δέσποινας Καραγιάννη. Στο Ροϊδικο που καταγράφουμε σήμερα, των προγόνων του Εμμ. Ροϊδη, στη συνέχεια περιήλθε στον Α/ Μπουγδάνο, στο Μ. Κίτρινο και σήμερα ανήκει στην Θεανώ Βογιατζή, η οποία το επισκευάζει.
Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές, διασώζονται όμως με σημαντικές ζημιές η επιβλητική αυλόπορτα από κυβισμένη δίχρωμη πέτρα και το πλακόστρωτο της αυλής που είναι καταστραμμένο από τον όγκο του τεράστιου πύργου που έπεσε πάνω του στο σεισμό του 1881. Σώζονται ακόμη οι πέτρινες σκάλες με τα γλυπτά και τα τσαρδάκια από τα οποία έμπαινες στον πύργο. Ερειπωμένο τμήμα του ισογείου του πύργου σώζεται ακόμη στη νότια πλευρά του κτιρίου και του κτήματος. Ο πύργος ήταν κτισμένος με διάστικτο κτίσιμο, όπως των μεγάλων ευγενών οικογενειών και ήταν τεράστιος, πολύ μεγάλος και πολύ ψηλός. Στη θέση του πύργου έχει κτιστεί μικρή οικοδομή, στον ανατολικό τοίχο της οποίας, αυτόν που βλέπει στην αυλή είναι εντοιχισμένο το οικόσημο της οικογένειας. Παλιά ήταν στην μετώπη της αυλόπορτας, αλλά πολύ σωστά, αφαιρέθηκε, τοποθετήθηκε εσωτερικά, και δεν κλάπηκε, όπως έχουν λεηλατηθεί τα περισσότερα αρχοντικά του κάμπου.

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ» ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΡΟΪΔΗ – ΤΗΣ «ΠΑΠΠΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ»

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén