Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κοιτάξτε τι σου φέρνει η τύχη. Γράφοντας για το οίκημα Ζυγομαλά, πρώην κυτιοποιείο Μακκά στην οδό Βενιζέλου, βρήκα στο βιβλίο της Δώρας Μονιούδη Γαβαλά ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 1830-1940 ότι εκεί στεγαζόταν το πολιτικό γραφείο και η εφημερίδα «Παγχιακή», του πρώην βουλευτή, δήμαρχου και εκδότη Ανδρέα Πολεμίδη. Είχα διαβάσει στο περιοδικό Πελινναίον ότι το σπίτι του Α. Πολεμίδη ήταν στην γωνία των οδών Βενιζέλου και καινούριου δρόμου (Κουντουριώτη), εκεί περίπου όπου σήμερα είναι η πιάτσα ΤΑΞΙ και το σούπερ μάρκετ ΧΑΡΑ. Το «περίπου» έγκειται στο ότι η οικία ήταν πολύ μεγαλύτερη και γκρεμίστηκε για να διαπλατυνθεί ο Καινούριος δρόμος.

Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι έχω φωτογραφία του, της παλιάς οδού Βενιζέλου όταν ήταν ακόμη λιμάνι πριν ακόμη χτιστεί και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στο λόφο των Ασωμάτων. Παρατηρώντας την προσεισμική φωτογραφία ( προ του σεισμού του 1881) την οποία μου έχει δώσει ο ιατρός Νίκος Μακρίδης, διάκρινα κτίρια που υπάρχουν και σήμερα, αλλά και κάποια άλλα που δεν υπάρχουν πλέον. Δεκτές προσθήκες, παρατηρήσεις, επισημάνσεις λαθών.
Με το άσπρο βέλος ο λόφος των Ασωμάτων, χωρίς την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Με το κόκκινο το γραφείο της Εταιρείας Λιμένος Χίου που κατασκεύασε το λιμάνι. Με το κίτρινο η οικία Σαγιάδη, που έχει δώσει τη θέση της σε πολυκατοικία. Με το μπλέ η οικία Πολεμίδη, πιάτσα ταξί και σούπερ μάρκετ ΧΑΡΑ σήμερα. Κολλητά της με το πράσινο βέλος η οικία που τώρα έχει δώσει τη θέση της στο ΣΙΝΕ Premiereπρώην ΔΙΑΝΑ και στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Όπως μου έχει διηγηθεί ο κ. Γ. Κυρλαγκίτσης στο ξενοδοχείο έχει προστεθεί ένα τμήμα από τη δεξιά οικία, που τώρα η υπόλοιπη είναι πολυκατοικία.
Με το κεραμιδί βέλος το οίκημα όπου τώρα είναι το φαρμακείο Χάρλα, οι περισσότεροι μεσήλικες το προλάβαμε ως ερειπιώνα. Με το πορτοκαλί βέλος ο ξενώνας της Παναγίας Φανερωμένης, πρώην Ιταλικό προξενείο (Νεαπόλεως), και με το μωβ βέλος η Περιηγητική λέσχη, τότε Αναγνωστήριον

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén