Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΤΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η Χίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, και στο σώμα της υπάρχουν ίχνη από το πέρασμα των πελασγών, που ήλθαν από τη Θεσσαλία, με σημαντικότερη απόδειξη την ονομασία Πελινναίο του υψηλότερου όρους μας, από το όνομα της Θεσσαλικής πόλης Πελίννη, η οποία ονομαζόταν και Πελινναίον. Από εκεί προέρχεται και η λατρεία του Πελινναίου Διός, ιερό του οποίου υπήρχε στην κορυφή του όρους, κοντά στη σημερινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Τμήμα του Πελινναίου ονομάζεται Κρανός, από την Θεσσαλική πόλη Κραναός. Πελασγικές ήταν και οι Θεότητες του Πελινναίου ή Πατρώου Διός, του Απόλλωνα, των Καβείρίων, και άλλες.
Πελασγικά είναι τα ονόματα των αρχαίων οικισμών της Χίου Άργος και Λάρισσον, που δεν γνωρίζουμε που ήταν, και Δώτια κοντά στον Εμπορειό.

Κτίσματα και φρεάτια Πελασγικά έχουμε σε πολλά μέρη, τα οποία σύμφωνα με το Ζολώτα στο έργο του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟΜΟΣ Α1’ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ σελ. 37- 39 λέγονται εύστοχα Θεόκτιστα και είναι :
Α. Τα Ελληνόσπιτα στα πετρανά, πάνω από το Βερβεράτο,.
Β.Το Ελληνοχώρι ανάμεσα στη Σιδηρούντα και τον Ανάβατο.
Γ. Το Ελληνόκαστρο στη Λαγκάδα.
Δ. Ο Ελληνότοιχος στα Καρδάμυλα.
Ε. ΟΙ Ελληνοπεζούλες στις Αμάδες.

Τα Θεόκτιστα στο Θολοποτάμι
Μνημονεύονται από τον Conzeκαι τον Studnitzka ανάμεσα στο Θολοποτάμι και τα Αρμόλια, λίγα μέτρα αριστερά μόλις μπαίνεις στην αριστερή στροφή και την Παναγία Σικελιά.
Είναι κατά το Ζολώτα τείχη μικρά, στερεωμένα από φαιά ασβεστολιθικά πετρώματα σε ευθεία έκταση περίπου εβδομήντα βημάτων. Πολλοίο λιθοι που είναι σκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν ότι το τείχος ήταν μεγάλο, αλλά έχει καταστραφεί. Δεν είναι γνωστό αν ήταν τείχος πόλεως ή περίβολος ιερού. Πιθανότατα ήταν ακρόπολη πόλεως που ήταν από κάτω. Η περιοχή είναι σεισμογενής και είναι πιθανόν να έχει βυθιστεί, στις περιοχές των παλαιότατων χωριών Μυρμίγκι και Διδύμες. Ο Γεωλόγος Μιχάλης Πιπίδης υποστηρίζει ότι τα θεόκτιστα του Θολοποταμίου είναι φυσικο φαινόμενο.Είναι τυπικό αποτέλεσμα τεκτονικής δράσης στους μειοπλειοκαινικους σχηματισμους της περιοχής αργιλολιθικό πέτρωμα υψώθηκε σε βάθος εκατομυρίων ετών, απογυμνάθηκε από την άργιλο και έμειναν όρθια τα πετρώματα. Το παραμύθι με τα Θεόκτιστα, γέννημα της αρχαιολογικής ανοησίας, πρέπει κάποτε να σταματήσει, λέει.
Άλλα Θεόκτιστα υπάρχουν και κοντά στο Πυργί.
Εκεί κοντά βρέθηκε και η περίφημη Στήλη της Δημοκρατίας, η αρχαιότερη στήλη ατιον κόσμο που ορίζει νόμους δημοκρατικού πολιτεύματος, η οποία έχει καταλήξει σε μουσείο στο Βερολίνο, άγνωστο πως.

Πελασγικά τείχη υπάρχουν στο Παράγλι και στο Λιμόκαστρο στη Λαγκάδα , του οποίου αξιολογότατος είναι ο νοτιοδυτικός τοίχος και το πηγάδι.
Πελασγικό τείχος υπάρχει και στη Λευκωνιά, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιώτισσα, το οποίο είναι παλιό ιερό.
Στην παλιοεκκλησιά της Καλαμωτής, κοντά στη γεώτρηση της Τύλης υπάρχουν τείχη ισοδομικά, απ’ όπου οι κάτοικοι παίρνουν συνεχώς και κτίζουν τα σπίτια τους. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και Πελασγικός τάφος.
Στη θέση Καστέλι στα Πάρπαντα των Καρδαμύλων.
Στη θέση Σκήτωνας Καρδαμύλων, υπάρχει Πελασγικό τείχος με οικοδομές μέσα.
Στα Λιβάδια των Κουρουνίων σώζεται μια καμπύλη πλευρά Πελασγικού τείχους.
Πελασγικά πηγάδια έχουν βρεθεί στα Άρια της Σιδηρούντας, στην Ταξιάρχη, στα Πυργιά και στα Πάρπαντα των Καρδαμύλων.
Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει ασχοληθεί.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén