Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ

Προσπαθώ να βρίσκω παλιά, εγκαταλειμμένα χωριά, να τα επισκέπτομαι, να τα καταγράφω και να γράφω την ιστορία τους, ως ελάχιστο θυμίαμα στη μνήμη που δεν πρέπει να χαθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Πριν από δέκα χρόνια ο υπέροχος φίλος, ιστοριοδίφης, λάτρης καταγραφέας της ιστορίας και του πολιτισμού μας Βαγγέλης Ρουφάκης, που έκανε εξαιρετική δουλειά με την έκδοση του πρωτοπόρου περιοδικού «Δάφνη», με είχε οδηγήσει ως ανιχνευτής στο Στρατηγάτο, στο Βεσταρχάτο, στα Σεπτά, στα Πετρανά. ΟΙ καταγραφές χάθηκαν και ο καλός φίλος, αγόγγυστος εργάτης του πολιτισμού και της ιστορίας μας, δέχθηκε και πάλι χωρίς δεύτερη κουβέντα να με οδηγήσει στα ίδια χνάρια.

Σήμερα παρουσιάζουμε την καταγραφή των Πετρανών, του βασικού από τους οικισμούς από τους οποίους δημιουργήθηκε το Βερβεράτο. Θα ακολουθήσουν αργότερα επισκέψεις πάνω από τα Πετρανά στην κορυφή του βουνού που ονομάζεται Τρύπεςκαι εκεί θα βαδίσουμε στα χνάρια ,των Ελληνόσπιτων, του Καστελιού, της Σχολειόπετρας και του Φλαμουνιού.

Ιστορία που έχει ρίζες, αρχή, θεμέλια στα βουνά του Βερβεράτου και του Δαφνώνα. Στο Βερβεράτο ακούνε το όνομα Πετρανά και λένε «το παλιό χωριό μας!!!»

Από εκεί, οι κτηνοτρόφοι κατέβηκαν στον κάμπο, δούλεψαν στα κτήματα, στο αρχοντικό, στον πύργο του Βενετσιάνου Ververi όταν αυτός έφυγε μαζί με τους Βενετούς, αυτοί έμειναν εκεί και ίδρυσαν το Βερβεράτο.

Τα Πετρανά εγκαταλείφθηκαν, αλλά απέμειναν η εκκλησία του οικισμού, η Παναγιά η Πετρανούσαινα, την οποία σήμερα συντηρεί και ανάβει το καντήλι της η οικογένεια του Δημήτρη Κάμπουρα.

Σύμφωνα με το κείμενο του Γ. Ζολώτα στον τόμο Α2 της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ σελ. 647, στην ζωφόρο της εισόδου υπάρχει μαρμάρινο εντοιχισμένο οικόσημο με σήμα τον κρίνο με σταυρό και επιγραφή με χρονολογία 1754. Ο ναός ανεγέρθηκε από τον Γεώργιο-Μιχαήλ Αρφάνη, αλλά την περίοδο του 1800 τα Πετρανά και ο ναός τους ανήκαν στους Πετροκοκκίνους, στον κλάδο των Αμαρτωλών. «Αγοράστηκαν» λέει η γραφή. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη λίγα ερείπια και τάφοι με θραύσματα πήλινων αγγείων.

Σε ευχαριστώ Βαγγέλη Ρουφάκη.

ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΤΡΑΝΑ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén