Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ

ΕΛΑΤΑ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ

Λίγοι παλιοί θυμούνται και οι νέοι της Ελάτας δεν γνωρίζουν ότι παλιά σε σημείο της παραλίας της αγαπημένης τους παραλίας της Αγίας Ειρήνης κοντά στον ποταμό, υπήρχαν ιαματικές εγκαταστάσεις, λουτρά , που δυστυχώς τώρα έχουν εγκαταλειφθεί κι έχουν καλυφθεί από τις φερτές ύλες του ποταμού. «Όταν βλέπω στην τηλεόραση να διαφημίζουν ιαματικά λασπόλουτρα, στεναχωριέμαι», μου είχε πει παλιά ο ο Δ. Γιακούμας. «Θυμάμαι παλιά που έκαναν εδώ λασπόλουτρα στη λίμνη. Το έχω γράψει επανειλημμένως στην εφημερίδα του Συλλόγου Ελατουσίων Αττικής».
Το έχει πει και σε παλιούς δήμαρχους, ότι πρέπει να ανοιχτεί πάλι η λίμνη με τα λασπόλουτρα. Θα φέρει λεφτά στο χωριό. Δεν έχει γίνει τίποτα.
Λένε ότι μπορεί να διευρυνθεί, αφού οι ποσότητες υπάρχουν, κι αν διαφημιστεί μαζί με το μοναστήρι, θα αλλάξει η ζωή των Ελατούσων. Ο ίδιος μάλιστα, είχε αποτολμήσει, βλέποντας μπροστά επιχειρηματικά, το 1985 να ζητήσει την ενοικίαση του μοναστηριού της Φανερωμένης, με την προϋπόθεση να έπαιρνε και την διαχείριση των ιαματικών πηγών στην παραλία.
«Σκόπευα να χρησιμοποιήσω το μοναστήρι σαν ειδικό κατάλυμα για τους επισκέπτες των λασπόλουτρων στην παραλία. Υπέβαλα όλα τα έγγραφα στην Μητρόπολη, αλλά το θέμα κόλλησε. Δεν πίεσα κι εγώ και δεν έγινε τίποτα».
Προς το παρόν, η όμορφη κι αξιοποιήσιμη παραλία, φιλοξενεί τουε θερινούς κολυμβητές. Συχνά – πυκνά, δέχεται κι επιδρομές πίσσας και σεντινόνερων, αποβλήτων καραβιών από το ανοιχτό πέλαγος. Τουλάχιστον στην γιορτή της Παναγίας Φανερωμένης οι Ελατούσοι ή Λατούσοι, στολίζουν γαϊδουράκια και μουλάρια με άνθη λεμονιάς, πηγαίνουν στο μοναστήρι και γυρίζουν στο χωριό κάνοντας γαϊδουροδρομίες. Όταν φτάσουν στο χωριό, γυρνάνε ένα – ένα τα σπίτια και δέχονται κεράσματα από τους νοικοκυραίους.. Θα μπορούσε κι αυτό το έθιμο να ενταχθεί μέσα στο γενικότερο αξιοποιήσιμο πλέγμα, αλλά που …

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén