Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Όπως διαβάσατε στην προηγούμενη καταγραφή, η Χίος και η Κως έχουν τα παλιότερα πετρώματα στο Αιγαίο. Έ, τότε δεν είναι φυσικό επόμενο να έχουν και την παλιότερη χλωρίδα; Τα παλιότερα δέντρα; Φυσικά και γι’ αυτό δεν έχει κάνει τίποτα η πολιτεία. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα εντοπισμένα, που αν και κάποια από αυτά πρέπει να έχουν ηλικία χιλιετηρίδων, απλά τα λέμε Υπεραιωνόβια Μνημεία της Χιώτικης Φύσης.
Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Νότιας Χίου στο συνέδριο με θέμα «Η απάντηση μας στις πυρκαγιές» το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ στις 25 ΚΑΙ 26 Οκτωβρίου 2012, με αρχικό στόχο όπως είχε τονίσει ο πρόεδρος της Δημήτρης Μελαχροινούδης της προστασία της χλωρίδας της περιοχής μας. παράλληλης προστασίας, ανάδειξης και αναπτυξιακής αξιοποίησης των μνημείων μας. Έτυχε να το καταγράψω δημοσιογραφικά και ζήτησα από τον Δημήτρη Μελαχροινούδη να με ξεναγήσει σ’ αυτά. Με περιήγησε στα πολύτιμα δέντρα με στόχο τουλάχιστον να ξεκινήσει μια γενικευμένη προσπάθεια Διάσωσης των Μνημείων της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτά είναι:
1. Η Ελιά Λιβεράνι στην περιοχή Πέρα Μύλος Καλλιμασιάς. Έχει περίμετρο 12, 50 μέτρα. Ο Δ. Μελαχροινούδης δηλώνει βέβαιος ότι πρέπει να είναι παλιότερη απο την ελιά της Κρήτης απο τα κλαδιά της οποίας φτιάχνονται οι κότινοι με τους οποίους βραβεύουν τους Ολυμπιονίκες. Η ελιά αυτή είναι 2.500 ετών και η περίπετρος της είναι μόνο μισό μέτρο μεγαλύτερη απο τη δική μας. Όμως στο πολύ ε΄λυφορο έδαφος της Κρήτης τα δέντρα μεγαλώνουν πολύ πιό γρήγορα απο το δικό μας άγονο, όπου καθυστερούν πολύ περισσότερο. Το ότι έχει μόνο μισό μέτρο μεγαλύτερη περίμετρο τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελιά της Καλλιμασιάς είναι τουλάχιστον συνομίληκη με αυτή των 2.500 ετών, αν όχι μεγαλύτερη.

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ελιά Λιβιεράνι


2. Η Δρύ (Οξιά) Ορφανίδη, το δέντρο που είναι μπροστά στην εκκλησία του Άγ. Γιάννη Σκλαβιών Θολοποταμίου, των Ιωαννιτών ιπποτών της Μάλτας, για το γκρέμισμα της οποίας γράψαμε πρόσφατα. Η πελώρια οξιά έχει ελάχιστη περίμετρο 8,20 μέτρα

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Οξιά Ορφανίδη μπροστά στον Αγ. Γιάννη των Καθολικών στα Σκλαβιά


3. Οι πρίνοι στον Αγ. Γιάννη Κυδιάντας και στο Φλώρι. Εδώ παρουσιάζουμε τον τεράστιο πρίνο της Κυδιάντας, πάνω από τη Λαγκάδα.

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Πρίνος Κυδιάντας


4. Η τσικουδιά στον Αγ. Αιμιλιανό Καλλιμασιάς στην περιοχή Καμπιά είναι πολύ μεγάλη

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τσικουδιά Αγ. Αιμιλιανού Καλλιμασιάς


5. Οι παλιοί σκίνοι στο Θολοποτάμι που σώθηκαν από τον παγετό του 1850. Υπάρχουν βεβαιωμένες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, αλλά ο Δ. Μελαχροινούδης δεν τους έχει επισκεφθεί και δεν έχουν καταγραφεί. Παρά το ότι είναι πλέον 80 ετών μας διαβεβαιώνει ότι θα τους καταγράψει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén