Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΤΑ «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ

ΤΑ «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ

Χτές, στην 3η περιπατητική μας διαδρομή στον Κάμπο μεταξύ τών άλλων αρχοντικών επισκεφθήκαμε και αυτό των Grimaldi τώρα ιδιοκτησία Μαμμούνα. Το αρχοντικό των προγόνων του Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, των προγόνων των Μονεγάσκων. Οι ιδιοκτήτες μας φιλοξένησαν εκπληκτικά. Μας έδειξαν μάλιστα και μια μεγεθυμένη γκραβούρα, την γνωστή δημοσιευμένη, του κεντρικού πύργου, μετά το σεισμό του 1881. με το κόκκινο και το πράσινο βέλος σημειώνουμε το ακρόστοιχο της κεντρικής σκάλας και το πηγάδι δεξιά της, τα οποία σώζονται έως σήμερα, μαζί με ένα τμήμα του τοίχου.
Το κτήμα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Φραγκοβουνίου, την οδό Καλβοκορέση, δίπλα στην εκκλησία Καθολική Παναγιά. Αρχικά ήταν κτήμα Σκυλίτσιδων του κλάδου των Μαύρων και μετά περιήλθε στην κυριότητα των Μονεγάσκων.
Η οικογένεια grimaldi κατάγεται απο τη Νορμανδία ή τη Ναρμπόν της Νοτιοδυτικής Γαλλίας με πρώτη καταγραφή το 1030. Το 1297 καταγράφεται η πρώτη παρουσία της στη Γένοβα όπου έδωσε Δόγηδες, Γερουσιαστές και ήταν μια απο τις τέσσερις οικογένειες που το Μεσαίωνα διεκδικούσαν συνεχώς της Διακυβέρνηση της. Είχαν φέουδα στην Ιταλία, τη Σικελία και την Ισπανία .Πρώτος Grimaldi στη Χίο καταγράφεται ο Ουμπέρτο το 1425. Ασπάστηκαν την ορθοδοξία και δεν έφυγαν απο τη Χίο μετά την κατάληψη της απο τους Οθωμανούς το 1566. Η παρουσία τους καταγράφεται στη Χίο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Το αρχοντικό τους στην πόλη ήταν εκεί που είναι σήμερα η Μητρόπολη και το αριστερά της κτίριο του παλιού Περθεναγωγείου, σημερινό Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Με γάμους ενώθηκαν σχεδόν με όλες τις οικογένειες των ευγενών της Χίου

ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ

ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén