Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Συνήθειες του χωριού

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ, ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ.

Στα χωριά, κυρίως, αλλά και στις συνοικίες των πόλεων της επαρχίας ακόμη, έχουν κάποιες συνήθειες που προέρχονται απο σοφές γνώσεις του παρελθόντος, που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν πραγματικές σοφίες.

ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ
Πριν μερικά χρόνια, παρουσίασα τη λειτουργία των ανεμόμυλων μέσα απο τις αναμνήσεις ενός παλιού πρώην πιά μυλωνά δράση ενός παλιού πρώην πλέον μυλωνά, του Δημήτρη Κοίλη στον Αγ. Γεώργιο το Συκούση. Κατά τη διάρκεια της διήγησης του μου είπε ότι απο το προηγούμενο βράδυ γύριζαν τις αντένες με τα πανιά προς την κατεύθυνση που θα φυσούσε ο άνεμος την επόμενη μέρα, προς βορρά, νότο, ανατολή ή δύση. Έκπληκτος τον ρώτησα πως μπορούσαν τότε να ξέρουν απο που θα φυσούσε ο άνεμος.
«Υπάρχουν πολλά που παρατηρούσαμε, αλλά κυρίως κοιτούσαμε το ένστικτο της γάτας. Οι γάτες κοιμούνται με την πλάτη γυρισμένη προς τα εκεί που θα φυσούσε, και το πρόσωπο στην απάνεμη μεριά, για να το προστατεύουν απο τον αέρα και το κρύο. Ποτέ δεν έπεφταν έξω. Ακόμη επειδή σιχαίνονται το νερό, όταν κοιμούνται κάπου σκεπά, προφυλαγμένες σε μέρος που δεν θα βρέχονται, ξέραμε ότι έρχονται νερά, βροχές!!!!»
Εκπληκτικό, έ; Οι γάτες είναι οι καλύτεροι μετεωρολόγοι.

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ. δεξιά ο παλιός μύλος του Κοίλη

Αριστερά ο πρώην μύλος του Δ. Κοίλη

Κέντρο «Ο μύλος» σήμερα του Δ. Κοίλη, στη θέση του μύλου. Τα τοιχώματα του μύλου είναι ενσωματωμένα στο κτίριο και ο μηχανισμός του φυλαγμένος στο υπόγειο.

 

ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Στο Βουνό έξω απο κάθε εξώπορτα, σχεδόν, υπάρχει τοποθετημένο ένα πλαστικό μπουκάλι νερό. Στην αρχή το το θεώρησα τυχαίο, αλλά στη συνέχεια μου προκάλεσε την έκπληξη και ρώτησα μια κυρία. Όπως με διαβεβαίωσε, το έχουν για να διώχνει τις γάτες, οι οποίες έχουν την κακή συνήθεια να κατουράνε τα ξύλα στις πόρτες. Επειδή, όπως γράφουμε και πιό πάνω οι γάτες σιχαίνονται το νερό, το βλέπουν στις πόρτες και δεν πλησιάζουν, έτσι σώζουν οι κάτοικοι του Βουνού τις πόρτες τους απο το σάπισμα και τη βρώμα!!!

Βουνό

Η ΚΟΡΔΕΛΑ

Σε πολλά αρχοντικά στον κάμπο, οι νοικοκυρές έχουν κρεμασμένη μια κόκκινη κορδέλα στην εξωτερική πλευρά της κεντρικής εισόδου του κτήματος ή του σπιτιού, πλεγμένη στην μεγάλη συνήθως παλιά κλειδαριά, ή την πιο σύγχρονη εκδοχή της.
Ηλικιωμένη κάτοικος μου εξήγησε ότι είναι μήνυμα για τον ψωμά, που πουλάει τα ψωμιά του πόρτα – πόρτα. Η κόκκινη κορδέλα είναι σήμα ότι το ψωμί τους έχει τελειώσει, να τους αφήσει, να ανοίξει την πόρτα και να τους το βάλλει στη σακούλα που έχουμε ακριβώς στο πίσω μέρος, όπου εκεί του έχουν και τα χρήματα!!! Να λοιπόν και η κορδέλα ψωμάς!!! Και πόσα άλλα τέτοια δεν τηρούνται ακόμη στην επαρχία, και όχι μόνο εθιμικά, αλλά πραγματιστικά!!!
Είναι μερικά από τα πολλά ωραία της επαρχίας.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén