Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Στο τζαμί του Βουνακίου, η θάλασσα

Πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν έψαχνα να βρω μέχρι που έφτανε η θάλασσα, που ήταν το αρχαίο λιμάνι της πόλης της Χίου και έγραψα με στοιχεία από Ζολώτα, Βλαστό, Σγουρό ότι η παραλία, η θάλασσα, το αρχαίο λιμάνι της Χίου ήταν στην πλατείας Βουνακίου και στις παρυφές της Απλωταριάς, στην οδό Τσελεπή, κάποιοι είχαν αμφισβητήσει ευθέως τα γραφόμενα μου. Ένα νέο στοιχείο, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση μου. Η κ. Δώρα Μονιούδη Γαβαλά, στο βιβλίο της ΠΟΛΗ ΧΙΟΥ 1830-1940 στη σελ. 78 γράφει:
«Εν τω Χίω βλέπει τις επτά τζαμία, αλλά το ωραιότερον αυτών είναι ανάξιον προσοχής, διότι είναι όλα εις θέσεις ακαταλλήλους. Σημαντικότερον τέμενος υπήρξεν το Μεζητιέ στα ανατολικά της περιοχής του Βουνακίου και σε γειτνίαση με την αγοράν. Οικοδομήθηκε στη θέση παλιότερου Χριστιανικού ναού (Παναγία Ελεημονήτρια) και από τα υλικά του, επι των ημερών του Σουκλτάνου Μεζήτ, που επισκέφθηκε τη Χίο γύρω στο 1845. ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΕΩΣ ΕΚΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ».
Άλλη μια επιβεβαίωση της καταγραφής μου. Υπενθυμίζω ότι όπως έχω γράψει, τη δεκαετία του 1980, όταν επι δημαρχίας Μπουμπάρη μπαίναν οι αποχετεύσεις και γινόταν οι εκσκαφές, στη γωνία που στρίβουμε από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας και τώρα περιφέρειας για την Απλωταριά, βρέθηκαν ντόκοι, ίχνη προκυμαίας πιθανότατα των Ρωμαϊκών χρόνων, παλιότερα δηλαδή το λιμάνι ήταν ακόμη πιο πάνω απ’ ότι ήταν την περίοδο που κατασκευάστηκε το Μεζητιέ τζαμί.
Συνεχίζουμε στο κείμενο για την κατασκευή του τζαμιού, αφού παρατίθενται ενδιαφέροντα στοιχεία Έλλην αρχιτέκτων Χριστιανός έκτισε το τέμενος, με δαπάνες του Σουλτάνου Μεζήτ, ενώ Έλληνες τέκτονες Χριστιανοί και άλλοι τεχνίτες εργάστηκαν μεταξύ των οποίων επιζεί ο κ. Φιστές. Τον εν λόγω Χριστιανό αρχιτέκτονα τινές διέβαλλον προς τον Σουλτάνο Μεζήτ ότι διεκόσμησε την πύλη του τεμένους με σταυρούς ή με σταυροειδείς γλυφάς εκ Χριστιανικού φανατισμού… Ευτυχώς όμως ο αρχιτέκτων ηθωώθη κατόπιν εγγράφου γνωμοδοτήσεως των επι τούτου σταλλέντων εκ Κωνσταντινουπόλεως πραγματογνωμόνων, ευνοϊκώς υπέρ τούτου αποφανθέντων».

• Παρατηρείστε το τοιχογύρι της εισόδου στο Τζαμί. Στην αρχική κατασκευή του, η αυλή ήταν πολύ μικρότερη, ως την κρήνη αριστερά και ως το κτίριο που τώρα είναι η υποδοχή των επισκεπτών, δεξιά. Tο δέντρο που τώρα είναι μέσα στην αυλή ήταν έξω και μάλιστα πλάι και πίσω του διακρίνονται καθισμένοι άνθρωποι..

Next Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén