Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Έως τώρα καταγράφουμε κυρίως την ιστορία κυρίως της Χώρας. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να αρχίσουμε να καταγράφουμε σποραδικά και την ιστορία των χωριών του νησιού μας, με την έννοια της δημιουργίας τους. Είναι γνωστό ότι με τη συγκεντρωτική μορφή που τα γνωρίζουμε δημιουργήθηκαν την περίοδο των Γενοβέζων.
Παλιότερα υπήρχαν πολλοί οικισμοί που συνενώθηκαν σε νέους πυρ΄ήνες και έτσι δημιουργήθηκαν τα χωριά που γνωρίζουμε. Θα μάθουμε τους οικισμούς που έσβησαν, αλλά και χωριά που δημιουργήθηκαν και στο διάβα του χρόνου ερήμωσαν και ξεχάστηκαν και αυτά. Τι λέτε να αρχίσουμε από τα Καρδάμυλα, με τα οποία έχουμε ασχοληθεί ελάχιστα;

ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
Γ. ΖΟΛΩΤΑΣ ΤΟΜΟΣ Α1 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕΛ. 442 -449
Στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων, υπήρχαν αρκετοί αρχαίοι οικισμοί που συγχωνεύθηκαν και δημιουργήθηκε η κοιτίδα της ναυτιλίας μας, από τους πρώην αγροτοποιμένες.
Παράλληλα υπήρχε και οι οικισμός των Κοίλων, ανάμεσα στα Καρδάμυλα και το Πιτυός, με τον πύργο του Αγγελικούση. Υπήρχαν τρείς ενοριακές εκκλησίες, του Αγ. Παντελεήμονα, του Αγ. Γεωργίου, και της Παναγιάς της Κοιλανής. Ο μύθος λέει ότι ο οικισμός καταστράφηκε απο πειρατές, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αγροτοποιένες κάτοικοι έφυγαν όταν η πολυδουλεμένη άγονη γη δεν είχε να τους προσφέρει τίποτα άλλο. ΟΙ ενορίτες του Αγ. Παντελεήμονα έφτιαξαν τον Βροντάδο, οι του Αγ. Γεωργίου την Κυδιάντα και απο εκείνους επανακατοικήθηκε η Λαγκάδα, όπου στην βορειοανατολική πλευρά του κόλπου προς το Δελφίνι υπήρχε αρχαίος οικισμός ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί λόγω της πειρατείας. Απο πρώην κατοίκους της Κυδιάντας δημιουργήθηκε και η Συκιάδα. Οι ενορίτες της   Παναγίας μετοίκησαν στη σημερινή περιοχή των Σπήλιων στα Καρδάμυλα, όπου γύρω απο την Αγία Κυριακή υπήρχε ένας μικρός τειχισμένος οικισμός με πύργο, υπόλοιπο του οποίου υπάρχει στην Αγ. Κυριακή, και άλλες εκκλησίες τον Αγ. Λουκά, την Παναγία και την Αγ. Παρασκευή. Μικρός οικισμός υπήρχε και στην κορυφή του όρους Γριά, όπως δείχνουν τα υπολείμματα κεραμικής που έχουν βρεθεί εκεί. Το οχυρό την Γριάς πιθανά ήταν η Ακρόπολη των Καρδαμύλων .
Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν αρχαιότεροι οικισμοί, όπως τα Πάρπαντα, η Παλιά Φραγκιά, η Πλακούσα, ο Εγκρεμός προς τον Ελληνότοιχο, ο Θεολογίτης στον Κάμπο, το Πυλί που είχε καταστραφεί απο πειρατές, στις περιοχές Περιβολάκι, και Νεραύλακας,όπου υπήρχε νερό. Το μεσαιωνικό Μάρμαρο ήταν στα υψώματα του Περιβολακιού και του Νεραύλακα.
Όλα αυτά τα χωριά αποτέλεσαν τον πυρήνα δημιουργίας των σημερινών Καρδαμύλων.

(Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén