Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ

Eίχα την ευτυχία να μπω στο ρεμπικαριό της ποτοποιϊας των αδελφών Τέττερη την ώρα που άρχισε να ρέει το ούζο από το Καζάνι και με «περέχυσε» το μεθυστικό άρωμα του με το γλυκάνισσο! Τι φοβερό άρωμα!! Το κτήμα και η οικία όπου στεγάζεται η ποτοποιϊα Τέττερη στο Τάλλαρος στον Κάμπο ανήκε στην Γενοβέζικη οικογένεια τού Νικολό Ντ’ Άντρια . Η ίδια Γενοβέζικη οικογένεια κατείχε και μια μεγάλη έκταση στα Σκλαβιά, τα περισσότερα κτήματα ανήκαν σε κάποιους οικογενειακούς κλάδους της.
Τώρα η παράδοση στην παραγωγή ούζων και μπράντυ συνεχίζεται από την τέταρτη γενιά, τον Γιάννη και τον Αλέκο.Πρόσφατα κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του Ρεμπικαριού στα θεμέλια του κτίσματος βρέθηκε μια πέτρινη πλάκα με την επιγραφή ΝD 1843, την οποία έχουν αναρτήσει στο χώρο του αποστακτιρίου.
Το κτήμα αγοράστηκε από τον παππού Γιάννη Τέττερη στις αρχές του 19 ου αιώνα (1910, πιθανότατα), ο οποίος πήγε στην Κωνσταντινούπολη για την αγοροπωλησία, η οποία ήταν δύσκολη υπόθεση αφού οι περίπου 40 κληρονόμοι δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους. Στο μπακάλικο που άνοιξε ο Γιάννης Τέττερης απόσταζε ούζο για τις ανάγκες της οικογένειας του και αργότερα άρχισε την εμπορική παραγωγή σε μικρές ποσότητες αρχικά.
Το ούζο Τέττερη παράγεται από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Πρώτος το απέσταξε ο Στυλιανός Τέττερης το 1846, για οικιακή χρήση στην αρχή.
Το 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου, ο Ιωάννης Τέττερης (2η γενιά) που είχε μάθει τα μυστικά της απόσταξης από τον πατέρα του ίδρυσε την πρώτη του ποτοποιία με επίσημη άδεια του Ελληνικού κράτους. Από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα η παραγωγή του ούζου, καταφέρνοντας να παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα αποστάγματα γλυκάνισου.
Ακολουθεί η τρίτη γενιά της οικογενείας . Ο Λευτέρης Τέττερης αριστούχος πτυχιούχος Οινολογίας στη Dijon της Γαλλίας το 1954 και ο αδερφός του Στέλιος εμφιαλώνουν πρώτοι το ούζο στη Χίο από το 1947. Ο Λευτέρης και η γυναίκα του Λίνα ήταν μύστες της κουλτούρας της κλασσικής μουσικής. Αυτό πιθανά οφείλεται στα Γενοβέζικα γονίδια, αφού η οικογένεια κατάγεται από τη Γένοβα με επίθετο Chetcheri, κλάδος της οποίας υπάρχει στο Βροντάδο
Η πρώτη φιάλη πού εμφιαλώθηκε σώζεται ακόμη. Αργότερα αρχίζουν να παρασκευάζουν γνήσιο Μπράντυ παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια και πρώτοι παράγουν παραδοσιακά λικέρ πού φημίζονται για το ωραίο άρωμά τους.
Στο κτήμα των 8 στρεμμάτων σώζονται μόνο οι νεροδιαβασιές και ο σερμπετολόγος, που αποθηκεύουν τα σερμπέτια.

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΤΕΤΤΕΡΗ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén