Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ

Το αρχοντικό, ο πύργος και το κτήμα της οικογένειας Καζανόβα στην περιοχή της Παναγίας Σωριώτισσας στον Κάμπο, που περικλείεται από τα δύο γεφύρια του χείμμαρου Κοκαλά δυτικά στο ύψος της εκκλησίας και βόρεια στον κεντρικό δρόμο του Φραγκοβουνίου, έχουν παραδοθεί στη λήθη. Ότι σώζεται σας το παρουσιάζουμε σήμερα.

——————————————————————————-

Λίγα λόγια για τη Γενοβέζικη οικογένεια Casanova, η οποία κατάγεται απο την Ιταλική περιοχή της Λιγουρίας, με σημείο εκκίνησης την πόλη Casanova, στην οποία οφείλει και το επώνυμο της, σύμφωνα με τις καταγραφές Γ. Ζολώτα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ τόμος Α2 σελ. 580 και Ν. Περρή Ο ΚΑΜΠΟΣ ΣΕΛ. 436-443.
Είναι από τις παλιότερες Γενοβέζικες οικογένειες της Χίου γιατί την περίοδο 1350-1360 καταγράφεται η παρουσία του Νικόλαου Ντα Κανέτο Ντα Καζανόβα. Ακολουθούν στη συνέχεια άλλοι του ίδιου κλάδου και φτάνουμε στο 1700, όπου υπάρχουν ο Ζωρζής και ο Φραγκούλης Καζανόβας, ο κτήτορας της περίφημης εκκλησίας της Παναγίας Σωριώτισσας, του οποίου ο πύργος και το κτήμα υπήρχαν βόρεια της εκκλησίας, στην οποία έμπαιναν από μια μικρή είσοδο που υπήρχε στον χώρο του σημερινού κοιμητηρίου.
Ακολούθησαν και άλλοι πολλοί γόνοι της οικογένειας. Οι περισσότεροι απόγονοι της ασπάσθηκαν το Ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα από τις αρχές του 17ου αιώνα, είχαν εξελληνιστεί, δήλωναν Χιώτες, γι’ αυτό ο Δημογέροντας Ζωρζής κρεμάστηκε απο τους Τούρκους στη Σφαγή του 1822 μαζί με τους άλλους Χιώτες Δημογέροντες.
Η παρουσία της οικογένειας ήταν ολοζώντανη και τον 19ο αιώνα ο Σόλων Παύλου Καζανόβας είχε παντρευτεί την αδελφή του Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ’, του Βαλλιάδη από τη Βέσσα.

———————————————————————————-

Έψαχνα χρόνια να βρω τα ίχνη του κτήματος, αρχοντικού, πύργου της οικογένειας βόρεια της εκκλησίας της Παναγίας Σωριώτισσας. Η κατάτμηση του σε κτήματα είχε μετατρέψει τον εντοπισμό του σε γρίφο, αλλά σήμερα κατάφερα να τον λύσω. Ο μύτος της Αριάδνης άρχισα να λύνεται από τη σημερινή μου επίσκεψη στο αρχοντικό Ρίζικο, απέναντι από την εκκλησία. Ερευνούσα την προοπτική να ήταν το αυτό το πρώην Καζανόβικο, αλλά μια τυχαία υπόδειξη του Σταμάτη Νέου μου άνοιξε τους ορίζοντες και μου αποκάλυψε το κτήμα όπου ήταν ο πύργος. Στις βόρειες υπώρειες του πετρότοιχου στην όχθη του Κοκκαλά, υπάρχει ένα εμφανώς πρώην πολυτελές ανέβασμα στρωμένο επιμελώς με ωραίο βοτσαλωτό και μια παλιά είσοδος, που μόλις φαίνεται από τις καλαμιές και τις βάτες. Αυτή η ξεχασμένη είσοδος είναι συνέχεια και βόρεια της εκκλησίας, αυτή η «ανακάλυψη» με ώθησε να μπω μέσα στο κτήμα από την πλευρά της εκκλησίας, βρήκα το χαμηλό τοιχίο που την χωρίζει από το κτήμα, ένα πηγάδι μια κλεισμένη είσοδο επικοινωνίας εκκλησίας και κτήματος και με πρώτα αυτά τα δεδομένα – γιατί ακολούθησαν και άλλα τα οποία περιγράφω παρακάτω – συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν μέσα στο κτήμα που ήταν παλιά ο πύργος του Φραγκούλη Καζανόβα. Του ίδιο που είχε ακόμη το σημερινό Citrus, το Μαχαιριάδικο και το αρχοντικό του στην Χώρα ήταν στον πεζόδρομο της οδού Βουπάλου δίπλα στο Τζαμί της πλατείας Βουνακίου εκεί που είναι σήμερα ο Οίκος Χίου Διδασκάλου και ο φούρνος Μαϊστράλλη.
Το κτήμα της Παναγίας Σωριώτισσας εκτεινόταν έως το κάτω γεφύρι του Φραγκοβουνίου και συνόρευε νότια με το γνωστό κτήμα της οικογένειας Καλβοκορέση, δηλαδή ήταν τεράστιο!!!! Αργότερα ένα τμήμα του πωλήθηκε στις οικογένειες Ψύχα, Βουδομάτη και πιθανά στην οικογένεια Σκαραμαγκά, αφού αυτή έκτισε μέσα στο κτήμα Ψύχα την οικογενειακή εκκλησία του Αγ. Γιάννη που είναι περισσότερο γνωστή με την επωνυμία «ο Βουδομάτης». Αυτή είναι η λογικότερη ερμηνεία που έχει επικρατήσει για την «επωνυμία της». Στη συνέχεια ιδιοκτήτης εμφανίζεται κάποια οικογένεια Λέκκα και στα τέλη του 19ου αιώνα αγοράστηκε από την οικογένεια Ζυγομαλά, όπως σχεδόν όλα τα Καζανόβικα. Από την Καλλιόπη, κόρη του Μικέ Ζυγομαλά περιήλθε στον Κουκουνάρη, αυτός το πούλησε στον Στέλιο Καυκάλα και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια εγκαταλείφθηκε. Πριν από λίγα χρόνια αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Σωτήρη Σαραντή και από τις αρχές του 2018 ανήκει πλέον στον Όμιλο Επιχειρήσεων Φεγγουδάκη.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΩΡΙΩΤΙΣΣΑ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén