Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Διαβάζοντας το υπέροχο, εύληπτο και γλαφυρό βιβλίο του Γ. Ζυμαράκη «Η ζωή στο κάστρο, μεγαλώνοντας στη Χίο», μαθαίνω πράγματα, πρόσωπα, καταστάσεις της περιοχής του κάστρου και του λιμανιού που δεν ήξερα για την περίοδο της εικοσαετίας 1950-1970 και με την παρουσίαση τους βοηθώ κι’ εγώ να τα θυμούνται οι παλιοί και να τα μαθαίνουν οι νέοι, όσοι ενδιαφέρονται. Στο γκρεμισμένο τότε ακόμη απο το σεισμό του 1881 κάστρο είχαν «πετάξει» τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και αυτοί για να επιζήσουν γκρέμισαν τις επάλξεις και ότι άλλο μπορούσαν και έχτισαν τα φτωχικά τους σπίτια για να ζήσουν. Για να ζήσουν έπρεπε να δουλέψουν κιόλας και αναγκάστηκαν να χτίσουν παραπήγματα-καταστήματα στο δρόμο της τάφρου, απο την κεντρική είσοδο του κάστρου έως το τέλος της τάφρου πίσω απο το δημαρχείο.
Εκεί, όπως γράφει στη σελ. 19 ήταν – θυμηθείτε οι παλιοί και μάθετε οι νέοι – απο την αριστερή πλευρά το μανάβικο του Μακριά, το συνεργείο του Βαλτικού, , το υποδυματοποιείο Κεσόγλου, το παντοφλάδικο των Αρμένιδων Πατρίκ και Χαϊκ Τοκατλιάν. Τα παραγηκάκια και τα σπιτάκια έξω απο το τείχος που ήταν κολλημένα πάνω στον τοίχο του κάστρου, χτίστηκαν με πέτρες απο τις πολεμίστρες και μπαγδατιά- λάσπη, άχερο και ασβέστη, για να βάλλουν μέσα τις οικογένειες του Ορφανίδη, του Κανάτη, του χασέ, – φούρνος και σπίτι, του Κοκκόλα και ΄λαλλων που ακόμα έμεναν σε τσαντήρια απο το σεισμό του 1948.
Απο κάτω δεξιά το περίπτερο του Μαδωνή με ζεστούς ξηρούς καρπούς, το τενεκετζίδικο του Αρμένη κυρ Λάζαρου Κιοσκεριάν, το ακαντοπωλείο με σουτζούκια και παστουρμά του γιού του Παύλου ή Μπογός. Δίπλα το σουβλατζίδικο του Μαγκανάρη, και πιό κει ο κουρέας ο Αποστόλης. Δεν είναι κακό να τα θυμόμαστε, ή να τα μαθαίνουμε και αυτά.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén