Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Ο ΑΓ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, Η ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ΑΓ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Επανέρχομαι στην εκκλησία του Αγίου Θεοδοσίου στο ύψωμα των Σπηλαδίων, για να προσθέσω ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την σημαντική της ιστορία. Στη ριζοβουνιά του Κουτρουλόμυλου, όπως γράφει ο Ν. Περρής στην ιστορία του Κάμπου τόμος Α` σελ.152-153, υπάρχει η εκκλησία των Σκυλίτσηδων, που αποτελούσε τη θερινή κατοικία αρκετών Μητροπολιτών, επι Βυζαντίου, Γενοβέζων και Τουρκοκρατίας. Υπέροχη ανατολική θέα προς τα Μικρασιάτικα παράλια.
Έως τα μέσα του 20ου αιώνα υπήρχαν μερικές καμάρες του ισόγειου του πύργου, θαμένες στις επιχωματώσεις και την εγκατάλειψη. Μια πόρτα, της παλιάς εποχής με μεγαλοπρέπεια εξακολουθεί να υψώνει το ανάστημα της εκεί που ήταν το αρχοντικό των Σκυλίτσηδων. Υπάρχουν ακόμη ίχνη οστρακιάς και βοτσαλωτού της παλιάς αυλής, μάλιστα τότε ακόμη υπήρχαν και ερείπια του ισόγειου του πύργου, που σήμερα έχουν εξαφανιστεί.
Δυτικά της εκκλησίας υπάρχει ακόμη ο μεγάλος πρίνος που χρησιμοποιήθηκε για εκατονταετίες ωε καμπαναριό. Τυλιγμένος στούς θρύλους του στέκεται επίμονος μάρτυρας και προστάτης των παραδόσεων. Η εκκλησία, βασιλικού ρυθμού δείχνει την ηλικία της, την οποία πιστοποιεί και η μαρμάρινη επιγραφή στο υπέρθυρο της εισόδου. Ένα τμήμα της είναι νεοκατασκευασμένο.
Θρύλοι μιλούν για θησαυρούς σε υπόγειες στοές, κάποιους που βρέθηκαν απο Άγγλους το 1940, άλλοι για τα ερείπια του πύργου του Αρμανάχου, ο οποίος ήταν γιατρός στη Χίο πριν τη Σφαγή και αυτός που διέδωσε την καλλιέργεια της ντομάτας στη Χίο. Ο πύργος βρισκόταν νότια της εκκλησίας, και σε αυτόν σημειώθηκε μια προσπάθεια αντιστάσεως, έγινε μάχη την περίοδο της Σφαγής το 1822. Έως και τα μέσα του 20ου αιώνα υπήρχαν του ισόγειου του πύργου, που σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Όμως με την υπόδειξη του καμπούση καθηγητή Γιώργου Μαστοράκη βρήκα το χώρο του πύργου των Σκυλίτσηδων, εσωτερικά δεν υπάρχει τίποτα, στον δυτικό τοίχο διακρίνονται κλεισμένες καμάρες και πόρτες και στην δεξιά πλευρά της κεντρικής πόρτας φαίνεται η αρχή γκρεμισμένης καμάρα. Με έτρωγε να δω αν υπάρχουν και άλλα υπολείμματα. Κατεβαίνω από μια ανατολική διέξοδο, βρίσκω το παλιό πηγάδι και τον παλιό βοτσαλωτό έως ενός σημείου ανατολικό δρόμο, κει βλέπω σ δυτική κατεύθυνση ένα τοιχίο. Ανεβαίνω και βλέπω αυτό που έψαχνα να βρω . Σε ύψος περίπου δύο μέτρων φραγμένες αλλά εμφανέστατες καμάρες και λίγο νοτιότερα την νοτιοανατολική γωνία του πύργου. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Έτσι κατέγραψα ότι έχει σωθεί από τον πύργο της οικογένειας Σκυλίτση, του Αρμάναχου παλιότερα, από την θερινή οικία των Μητροπολιτών της Χίου. Απλά, με τον τρόπο μου βοηθάω και εγώ να μην τα σκεπάσει η λήθη.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén