Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στο κάστρο επι Βυζαντίου, Γενουατοκρατίας και Τουρκοκρατίας υπήρχαν και οι αντρικές και γυναικείες φυλακές. Ο Γ. Ζολώτας στη σελίδα 97 του τόμου Α2 της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ τοποθετεί τις αντρικές σύμφωνα με τον Γενοβέζο συγγραφέα Ιερώνυμο Ιουστινιάνι δεξιά όπως μπαίνουμε από την κεντρική πύλη Maggiore στην πλατεία του κάστρου, εκεί που έως πριν λίγα χρόνια ήταν ο φούρνος Βακάλογλου και τώρα είναι η καφετέρια Πορτα Μαγγιορε. Εκεί σύμφωνα με τον ίδιο ήταν και το παλιό παλάτι Palazzo de la Signioria και οι αντρικές φυλακές ήταν στο υπόγειο του. Εκεί κατά τη διάρκεια των έργων διαμόρφωσης του χώρου της καφετέριας αποκαλύφθηκαν η Θαλάσσια πύλη του κάστρου και το ισόγειο τμήματος του παλατιού, η τοιχοδομή του είναι εντυπωσιακή και δείχνει ότι πράγματι εκεί ήταν ένα σημαντικό κτίριο.
Πάντα σύμφωνα με τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι Καγγελαρίας ή Loggia ( τετραώροφος πύργος του λογιστηρίου, σημερινή Σκοτεινή φυλακή), οι φυλακές των γυναικών τοποθετούνται σε ένα απο τους μεγάλους πύργους και υπο ταύτας και το μέγαρον Delle nominazzioni. Αναφέρεται μάλιστα και ψηλός πύργος ονομαζόμενος la stenta, ίσως δε να είναι αυτός που ο Ιερώνυμος αποκαλέι Κουλά του Παλαιού Ανακτόρου. Μάλιστα στον χάρτη του 1586 στο βορειοανατολικό τμήμα του κάστρου φαίνεται ψηλός πύργος με σημαία, απέναντι απο το γνωστό υπάρχοντα και σήμερα πύργο τον αποκαλούμενο Κουλά.
Κατά τη διάρκεια των έργων ανάπλασης και ανάδειξης του επιθαλάσσιου ανατολικού τείχους ήλθαν στην επιφάνεια θεμέλια πύργου πολύ μεγαλύτερου του Κουλά, αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και ένα άλλο άνοιγμα πόρτας(;) η αποθήκη στο χώρο αυτού του πύργου. O πύργος της σκοτεινής φυλακής ονομαζόταν Loggia επειδή επι Γενουατών στέγαζαν το λογιστήριο και το ταμείο των διοικητικών υπηρεσιών του κάστρου, δεν πρέπει να ήταν εκεί το μέγαρο Delle nominazzioni. Άλλωστε δεν έχει λογική να ήταν εκεί φυλακές σε αυτόν τον νευραλγικό διοικητικό και αμυντικό χώρο. Όλα αυτά οδηγούν στο να θεωρείται πιθανότερο οι φυλακές των γυναικών να ήταν στον μεγάλο πύργο απέναντι απο τον Κουλά. Ακόμη, στο ίδιο βιβλίο, στη σελ. 114 περί Οθωμανικών κτισμάτων όπου αναφέρεται στο κτίριο του Μεζά, που τότε ήταν κοντά στο λιμάνι, γράφει ότι οι Τούρκοι αγόρασαν κτίριο κοντά στην ιδιοκτησία Συννεφιά (οικόπεδο Μεζά), για να εγκαταστήσουν τις γυναικείες φυλακές.. Σήμερα, κοντά στο Μεζά στην οδό Τσελεπή, στο κτίριο όπου στεγάζεται η ποτοποιία Γκιάλη, απέναντι απο τα Κλειδιά Φρυδά, υπάρχει ο καταπληκτικός χώρος που αναφέρεται ως το Κρατητήριο των Φυλακών, ότι χει απομείνει απο μια μια εντυπωσιακή, επιβλητική θολωτή καμαροσκεπή κατασκευή, που είναι φανερό ότι εκτεινόταν προς βορρά, προς το Μεζά, αφού νότια υπήρχε ο πρώην Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου των οικογενειών Βασιλικάρη και Δε Κοζή Βούρου, οι οικίες των οποίων ήταν στο διπλανό οίκημα πρώην φούρνος Ξύδα και τώρα κατάστημα Νίτσα, αλλά και μπροστά το τεράστιο επιβλητικό κτίριο των Κοντόσταυλων και στη συνέχεια Βούρων, που φτάνει έως την Απλωταριά (στο ισόγειο του τα καταστήματα Κρυστάλλων Σβαρόφσκι, Καπράλου και το φαρμακείο Δαμαλά).
Σε ανασκαφές που έγιναν στην οδό Τσελεπή (ποτοποιϊα Γκιάλη, Φρυδάς κτλ) στα μέσα του 19ου αιώνα ήλθαν στο φως μώλος λιμανιού, δέστρες, σίδερα, υπολείμματα σκαφών,κουπιά και άλλα στοιχεία που ισχυροποιούν την καταγραφή ότι εκεί ήταν το αρχαίο λιμάνι της πόλης. Εκεί και το κρατητήριο ή γυναικείες φυλακές της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας, παραδίπλα το δικαστήριο τουΜεζά και μέσα στο κάστρο οι αντρικές και γυναικείες φυλακές στην πλατεία και στο επιθαλάσσιο τείχος.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén