Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΟΙ ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΖΙΧΝΗ ΜΠΕΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΧΙΟΥ ΤΟ 1912

Έχω ξαναγράψει για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχουν νεά στοιχεία. Έχω γράψει ότι σύμφωνα με το Γ. Ζολώτα ήταν απέναντι απο την πρώην εκκλησία του Αγ. Βασιλείου των Πετροκοκκίνων στην πλατεία Βουνακίου, στο Βενζινάδικο Σιδεράτου, πρώην οικία Δρομοκαϊτη, όπως με πληροφόρησε και ο φίλος Μ. Αναγνώστου, όπου έμενε εκεί.
Προσέξτε όμως πως μια λεπτομέρεια βγάζει είδηση και συμπληρώνει το θέμα.
Όπως γράφει η Εφημερίδα Νέα Χίος στο φύλλο της 23 Φεβρουαρίου 1917 «στις 13 Νοεμβρίου 1917 το δημοτικόν συμβούλιον ενέκρινε μειοδοτικήν δημοπρασίαν για την επισκευήν και μετασκευήν των ΟΙΚΙΩΝ Ζιχνή Μπέη, των ως δικαστηρίων χρησιμοποιουμένων»
Μας λέει δηλαδή ότι δεν ήταν μόνο μια οικία, αλλά περισσότερες. Προφανώς ήταν το αρχοντικό Δρομοκαϊτη και η διπλανή οικία σημερινής ιδιοκτησίας Καμίτση, όπου γεννηθηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι παλιότεροι πρέπει να θυμούνται ότι ως δικαστήριο λειτουργούσε και η απέναντι οικία μετά την οδό Εγκρεμού, όπως μου έχει πει δε ο ίδιος ο Μίκης όταν τον έφερε εδώ ο Δήμος Χίου το 1996 για να τον βραβεύσει και να στήσει την ταμπέλα που γνωστοποιει ότι γεννήθηκε εκεί, «απο τα δυνατά του κλάματα σταμάτησε και αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δικαστηρίου, γιατί οι δικαστές πρώτον δεν άκουγαν καλά αυτά που ελέγοντο στην αίθουσα, αλλά και δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να επικεντρωθούν στα καθήκοντα τους«. Είναι πιθανόν λοιπόν οι οικίες του Ζιχνή να ήταν οι δύο προανεφερόμενες, ή και η τρίτη. Ο Ζολώτας γράφει χαρακτηριστικά «εις την γωνίαν της οδού η οποία οδηγεί εις την Αγίαν Μαρίνα Εγκρεμού«.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén