Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ

Όποιος γυρίζει… μυρίζει λέει η παροιμία και εγώ που σκαλίζω κείμενα κτίρια και ιστορίες, όταν βρίσκω συμπληρωματικές πληροφορίες για θέμα που έχω γράψει, τις προσθέτω. Έχω γράψει λοιπόν ότι το παλιό νοσοκομείο της Χίου ήταν στο σημερινό 1ο Γυμνάσιο Χίου, πρώην Αρρένων, που παλιότερα ήταν ιδιοκτησίας Μαυροκορδάτου, έως τη Βενιζέλου, εκεί που είναι ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Χίου. Δίπλα εκεί που είναι τώρα η αυλή του 3ου Γυμνασίου ήταν ο Δημοτικός Ξενώνας της Χαριτωμένης, δωρεά της οικογένειας Δε Κοζή Βούρου, που είχε αγοράσει το χώρο απο τους Μαυροκορδάτους.
Τώρα υπάρχουν στοιχεία για το τι ήταν εκεί και πριν ο χώρος περάσει στην ιδιοκτησία Μαυτοκορδάτων και Βούρων.
Σύμφωνα με τη συγγραφές Δώρα Μονιούδη Γαβαλά, στο βιβλίο της «Πόλη Χίου 1830 – 1940 σελ 71 έως και 75, στο χώρο αυτό δημιουργήθηκε ο πρώτος θρησκευτικός και πνευματικός πυρήνας της Χίου. Εκεί ήταν ο παλιός ναός του Αγίου Βίκτωρα και ο ναός της Κεχαριτωμένης, που δεν σώζονται ίχνη τους. Ο Άγιος Βίκτωρας ήταν η έδρα του ομώνυμου αδελφάτου, ενός απο τα τρία που ήταν οργανωμένη η Ορθόδοξη Κοινότητα της πόλης την περίοδο της Τουρκοκρατίας.Το προσεισμικό νοσοκομείο της Χίου βρισκόταν στον Κάτω Αιγιαλό, (περιοχή οδού Βενιζέλου) και είχε οικοδομηθεί στη θέση μικρότερου προϋπάρχοντος απο το 1640, το οποίο καταστράφηκε στο σεισμό του 1881. «Εις την περιοχήν του αδελφάτου του Αγίου Βίκτωρος της Απλωταριάς ολοκληρώθηκε το 1870 το προ τριαντακονταετίας ευρύχωρον και Ευρωπαϊκότατον νοσοκομείον», έγραφε ο τύπος της εποχής.
«Ήταν χωροθετημένο στα ανατολικά του γυμνασίου. Κέκτηνται οι Χίοι επίσης εν τη πόλει ανηγερμένον μέγα νοσοκομείον. Πάς πλούσιος Χίος καταλείπει αποθνήσκων εις το νοσοκομείον χρηματικόν τι κληροδοτημα, ψυχικό του Σπιταλιού ονομαζόταν και συνεχιζόταν και μετά το 1822. Το προσεισμικό νοσοκομείο της Χίου είχε θεμελιωθεί γύρω στο 1750, με τη φροντίδα του ιατρού Πέτρου Σκυλίτση ο οποίος ακολούθησε το αρχιτεκτονικό και λειτουργικό σύστημα του νοσοκομείου της Φλωρεντίας. Απο το δεύτερο αυτό νοσοκομείο σώζεται μόνο ένας τοίχος απο την εκκλησία του. Ο Πέτρος Σκυλίτσης ήταν πρόγονος των ευεργετών της ίδιας οικογένειας που κατασκεύασαν το γνωστό σημερινό Σκυλίτσειο νοσοκομείο.

(Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΙΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén