Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Είναι γνωστό ότι οι ναοί της κάθε θρησκείας χτίζονται πάνω σε ναούς παλιότερων θρησκειών τους οποίους γκρεμίζουν. Σύμφωνα με το Γ. Ζολώτα τόμος Α2 σελ. 107, στην περιοχή του κάστρου υπήρχαν αρχαίοι Ελληνικοί ναοί, με σημαντικότερους, απο νότο προς βορά, του Απόλλωνα, του Ηφαίστου και της Αθηνάς. Στη θέση του ναού του φερόμενου ότι ανήκε στον Απόλλωνα, μπροστά στο μεγάλο πύργο τον γνωστό ως περιστερώνα, κτίστηκε ο Γενοβέζικος ναός του Αγ. Δομινίκου των Γενοβέζικων οικογενειών Banca και Campi Ιουστινιάνι και στη συνέχεια το Μπαϊρακλί τζαμί.
Στο μέσον του κάστρου, στην οδό Αυτοκράτειρας Άννας Κομνηνής υπήρχε ο ναός του Ηφαίστου ή της Αθηνάς, και στη συνέχεια ναός της Παναγίας, ερείπια του οποίου υπαρχουν σε ιδιωτικό κτήμα. Εκεί που τώρα είναι ο ναός του Αγ. Γεωργίου ήταν ο ναός του Ηφαίστου ή της Αθηνάς, μετέπειτα Γενοβέζικος ο οποίος ανακαλύφθηκε στις πρόσφατες εργασίες μετατροπής του Μεντρεσε σε γραφεία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, στη συνέχεια έγινε τζαμί και μετά το 1912 μετατράπηκε πάλι σε Χριστιανικό, αλλά με διατηρημένα τα στοιχεία της Οθωμανικής θρησκείας. Το αναπάντητο ερώτημα λοιπόν είναι αν στη θέση του σημερινού ναού του Αγ. Γεωργίου ήταν του Ηφαίστου ή της Αθηνάς.

Την περίοδο της δικτατορίας του 1967, όταν έγιναν οι εκσκαφές για να χτιστεί ο φούρνος Μαϊστράλλη, στην οδό Αγ. Γεωργίου, 30-50 μ. απο το ναό του Αγ. Γεωργίου, βρέθηκαν πολλά μεγάλα γλυπτά των αιώνων απο 1π.Χ έως 1 μ.Χ.,, μεταξύ των οποίων και ένα ακέφαλο άγαλμα γυναικείας θεότητας, που οι τότε αρχαιολόγοι εκτίμησαν ότι ανήκει στη θεά Αθηνά. Ο Αντ. Στεφάνου τα μετέφερε στο Αρχαιολογικό μουσείο. Η 3η ΕΒΑ τότε εκτίμησε ότι αυτά τα γλυπτά πρέπει να ανήκαν σε μεγάλο κτίριο της εποχής. Ταυτόχρονα σε ανασκαφές κάτω απο αυτά τα ευρήματα, εντοπίστηκαν τοιχεία με τετράγωνες πέτρες, που πρέπει να ανήκαν σε σημαντικό κτίριο.
Το 1903 ο Ζολώτας γράφει ότι στον ίδιο χώρο και σε διπλανές οικίες ανασκάφτηκε τμήμα αρχαίου τείχους, το οποίο πιθανά ανήκε στο τείχος της παλιάς πόλης, του Παλαιοκάστρου. Ο δε Κανελλάκης υποστηρίζει ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε ο ναός του Ηφαίστου Φλεώς.
Τώρα επί Γενοβέζικων οι τότε Χριστιανικοί ναοί μετατράπηκαν σε μοναστήρια, πέντε των Επαιτών ( Menticanti) δύο των Δομινικανών, ένα του Αγ. Θωμά και άλλο ένα του τάγματος του Αγ. Δομινίκου, το μετέπειτα S. Maria di Castello, όπως ονομαζόταν ο ναός στην οδό Αυτοκράτειρας Άννας Κομνηνής.
Υπήρχαν δηλαδή τρείς ναοί αρχαίοι Ελληνικοί, Οι καρτ φωτογραφίες ανήκουν στην καθηγήτρια και συγγραφέα Αθ. Ζαχαρού Λουτράρη.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΊ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΊ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΊ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΊ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén