Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ

Επι Γενοβέζων και Τούρκων στο Βαρβάσι υπήρχαν τρείς εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου, στό Κάτω Βαρβάσι όλες, όπως ονομαζόταν η περιοχή κάτω απο την οδό Βερίτη απο το γεφύρι του Παρθένη, προς τον Αγ. Λουκά Το ωραίο είναι ότι οι Ζολώτας και Περρής γράφουν ότι δεν υπάρχουν πιά, αλλά ο Αγ. Γεώργιος ο Πεζόστρατος υπάρχει, σε πολύ μικρότερες διαστάσεις και….κρυμμένος, δύσκολα εντοπίζεται . Βορεινά του υπάρχουν υπολείμματα απο τα θεμέλια του πλιού ναού, που δείχνουν ότι ήταν μεγαλοπρεπής. Τον εντόπισα και το φωτογράφισα μετά απο επιμονή και υπόδειξη της Δέσποινας Καραγιάννη, η οποία μου έγραψε ότι τον βλέπει απο το σπίτι της πίσω απο το μοναδικό σπίτι που δεν έχει γκρεμιστεί για τη διάνοιξη του δρόμου.
Είναι στο πρώτο μετά τη γέφυρα (κολλητό) κτήμα παλιά της οικογένειας Φ. Καγιαβά και τώρα Α. Τσαπέλα. Ευχαριστώ Δέσποινα. Σύμφωνα με την αρχαιολογία, στην πρόσφατη επίσκεψη στο χώρο, στα θεμέλια της οικίας Καγιαβά έχουν βρεθεί υπολείμματα δρόμου και κτίσματος, πιθανά λουτρού, της Ρωμαϊκής εποχής
Ο δεύτερος ήταν στο κτήμα Κοκκινάκη και ο τρίτος στο κτήμα του Μουφτή τώρα κλινική Αργυρούδη, που σημειώνεται με σταυρό στον τοίχο του κτήματος κατά μήκος του δρόμου. Στον τελευταίο θα επανέλθω.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén