Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών

Οικία Ζιχνή Μπέη, διοικητή Χίου την περίοδο της απελευθέρωσης

Όπως γράφει ο Γ. Ζολώτας στη σελ. 65 του τόμου Α2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ο Άγ. Βασίλειος των Πετροκοκκίνων ήταν απέναντι απο το βόρειο τοίχο της οικίας Ζιχνή Μπέη στην οδό της Αγ. Μαρίνας Εγκρεμού. Το ίδιο αναφέρει και στον αρ. 151 του τοπογραφικού της πόλης, σελ. 624. Εγώ αναρωτιόμουνα ποιό είναι μεταξύ του Δρομοκαϊτικου και του διπλανού, της οικογένειας Καμίτση, όπου γεννήθηκε και ο Μ. Θεοδωράκης, γιατί σ’ αυτό το αρχοντικό τότε έμεναν δωρεάν οι Γενικοί Γραμματείς του Διοικητηρίου, που ήταν ο πατέρας του με διοικητή το Γεώργιο Παπανδρέου.
Όπως γράφει ο Μ. Αναγνώστου, έμεινε στο Δρομοκαϊτικο για 18 χρόνια και μας διαβεβαιώνει ότι εσωτερικά είναι ένα πραγματικό αρχοντικό, με πολλά και άνετα δωμάτια και διαρύθμηση. Επί Τουρκοκρατίας έμενε εκεί ο Τούρκος διοικητής και στο κάτω από την σκεπή τμήμα (σοφίτα) του διατηρούσε το χαρέμι του με το οποίο επικοινωνούσε με εσωτερική κρυφή σκάλα. Διέθετε διπλά αποχωρητήρια, πράγμα ίσως λίγο σπάνιο για την εποχή του, είχε επιβιώσει από το σεισμό του 1881, χάνοντας μόνο μέρος της δυτικής του τοιχοποιίας που φυσικά αναστηλώθηκε. Είχε όλα τα δείγματα του αρχοντικού και είναι κρίμα που ερειπώνεται ενώ θα μπορούσε να είχε αναστηλωθεί γιατί ήταν πολύ καλύτερο από το αρχοντικό Σκυλίτση που είναι λίγο πιο πάνω. Ο χώρος υποδοχής του (σαλόνι) ήταν τόσο άνετος που σάν πιτσιρικάς είχε αρκετό χώρο για να κάνω ποδήλατο με κανονικό τέτοιο.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών Οικία Τούρκων στρατιωτικών διοικητών

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén