Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Κ. ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ (ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ 1822)

Γράφουμε στην προηγούμενη καταγραφή για τον πρόξενο της Δανίας Κ. Σαλονικιό:
«Λαμπρά στάθηκε, και το πλήρωσε με τη ζωή του με φρικτό θάνατο ο Πρόξενος της Δανίας Κ. Σαλονικιός, ο οποίος στήριζε την Ελληνική επανάσταση και τους Χιώτες. Κλείστηκε στην οικία του μαζί με Χιώτες που είχαν προσφύγει εκεί, και ύψωσε τη σημαία της Δανίας, Όμως ό ίδιος ο Βαχήτ πασάς μπήκε εκεί με οπλοφόρους, αψήφισε τη σημαία και τον απήγαγε μαζί με την οικογένεια του».
Διαβάστε πως το πλήρωσε για να συνειδητοποιήσετε έως ενός σημείου τι ακόμη χειρότερα τράβηξαν οι Χιώτες.
Ζολώτας σελ. 534.
«Τρείς μέρες μετά τον απαγχονισμό του Πλάτωνα και των άλλων ομήρων ανασκολωπήθηκε (παλουκώθηκε) σε εκκλησιαστικό μανουάλι στην πλατεία Βουνακίου και ο πρόξενος της Δανίας Κωνσταντίνος Σαλονικιός, ο οποίος βασανιζόταν δύο μέρες ζώντας παλουκωμένος ζητώντας μάταια απο περαστικούς νερό, για να πεθάνει. Πλατεία Βουνακίου ονόμαζαν τότε μόνο το χώρο μπροστά στο σημερινό Εργατικό κέντρο, όπου ονομαζόταν και Meidan kilits, Πλατεία του Ξίφους επειδή εκεί γινόταν οι εκτελέσεις. Μετά γκρέμισαν τα σπίτια εκεί όπου είναι σήμερα η πλατεία, για να υπάρχει ελεύθερος χώρος άμυνας μπροστά στο κάστρο.
Ο υποπρόξενος της Ιταλίας Φρ. Πάσκουα περνώντας απο εκεί τη δεύτερη μέρα του παλουκώματος του τον άκουσε να εκλιπαρεί «νερό, νερό», αλλά κανένας δεν τολμούσε να του δώσει. Το παλούκι είχε βγεί απο τον αριστερό ώμο. Η άτυχη οικογένεια του πουλήθηκε στην Τύνιδα του Αλγερίου και μετά απο πολλά χρόνια εξαγοράστηκε απο το Βασιλέα της Δανίας .
Αυτό μόνο. ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ, ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén