Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΚΑΤΩ ΑΙΓΙΑΛΟΣ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ, ΟΙΚΙΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΓΙΑΔΗ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΤΩ ΑΙΓΙΑΛΟΣ- ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ, ΟΙΚΙΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΓΙΑΔΗ
Σήμερα δεν αναφέρομαι σε κάποιο αρχοντικό ή σε άρχοντες. Σήμερα αναφέρομαι στην ιστορία ενός κτιρίου και μέσα από αυτήν καταγράφεται η ιστορία ενός σημαντικού τμήματος της (πρώην) προκυμαίας τεσσάρων κτιρίων που συνέπεσε να αποτελούν το ένα διάδοχο του άλλου!
Αρκετά χρόνια έψαχνα να βρω που ήταν επί Τουρκοκρατίας τα πρώτα γραφεία της «Εταιρείας Λιμένος Χίου» Παντελίδη – Ηλιάσκου, της κατασκευάστριας του λιμανιού μας, πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πριν στεγαστούν στο σημερινό νεοκλασικό κομψοτέχνημα στη διασταύρωση της οδού Κανάρη με την Λεωφόρο Αιγαίου, δηλαδή την προκυμαία.
Μόνο στοιχείο είχα την φωτογραφία από το blog « Παλαιές φωτογραφίες Χίου», που το δείχνει πλάι σε ένα νεοκλασικό κτίριο με δύο καμινάδες στην αριστερή πλευρά του στην τότε οδό Κάτω Αιγιαλού, σημερινή Βενιζέλου, που τότε ήταν το λιμάνι της Χίου μας. Στις έρευνες με βοήθησαν πολύ ο φίλος γιατρός Νίκος Μακρίδης με τη φωτογραφία της ευρύτερης περιοχής που υπήρχε το Γραφείο Λιμένος, όπου δεν μπορούσες να καταλάβεις που ήταν με τα σημερινά δεδομένα με σταθερή μόνο τη θέση της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στη μία. Σημαντικά με οδήγησε και μία άλλη καταγραφή που έκανα «για ένα ερείπιο» που είναι μπροστά από το παλιό «Παγοποιείο», στο τέλος της οδού Βενιζέλου, στη διασταύρωση με την Κουντουριώτη και στην αρχή της Μ. Λιβανού. Πληροφορήθηκα ότι αυτό είναι κτίσμα σχετικά νέο, γύρω στο 1900-1905, και στη θέση του ήταν ένα άλλο μικρότερο, που ήταν μπροστά από το Παγοποιείο, στο αδιέξοδο μετά τη διασταύρωση Βενιζέλου – Κουντουριώτη – Μ. Λιβανού. Στην μεγέθυνση των φωτογραφιών διαπίστωσα ότι τόσο στην παλιά, όσο και στην νεώτερη φωτογραφία το νεοκλασικό κτίριο δεξιά από το κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα ήταν το ίδιο!!! Συμπέρανα λοιπόν ότι τα κτίρια αυτά ήταν στη συγκεκριμένη διασταύρωση, μπροστά από το Παγοποιείο. Λογικά, γρήγορα γκρεμίστηκε το παλιό Γραφείο Λιμένος αφού μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του λιμανιού η Εταιρεία Παντελίδη – Ηλιάσκου μετέφερε τα γραφεία της στο υπέροχο νεοκλασικό στη διασταύρωση Κανάρη-Λεωφόρου Ενώσεως. Να λοιπόν γιατί το νεότερο κτίριο το οποίο αρχικά ανήκε στην οικογένεια στέφανου Τσίγκου και τώρα ανήκει στην οικογένεια Αυγουστάκη, κτίστηκε γύρω στο 1900-1905. Αλλά τώρα δεν υπάρχει και το διπλανό νεοκλασικό, τη θέση του έχει πάρει μια τεράστια πολυκατοικία. Το νεοκλασικό ανήκε στην οικογένεια Σαγιάδη, σύμφωνα με το βιβλίο της Δώρας Μονιούδη Γαβαλά ΠΟΛΗ ΧΙΟΥ 1830-1940. Ο ιδιοκτήτης σκοτώθηκε από αντάρτες του ΕΑΜ στην εξοχική του κατοικία στα Σκλαβιά, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου 1946-1949. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων κτιρίων και ενός δρόμου. Σε επόμενη καταγραφή ακολουθεί η ιστορία του Θρυλικού Παγοποιείου.
Για να προσανατολιστείτε καλύτερα, παραθέτω συμπληρωματικά φωτογραφία της σημερινής προκυμαίας και με το κόκκινο βέλος σημειώνω ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, πίσω από το επί της σημερινής προκυμαίας νεοκλασικό Μογιάδη-Βορριά – Γεροντέλη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén