Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ

Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ , Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Ο Αγ. Νικόλαος di Bari ή Balaba των Καθολικών ή Φραγκοκκλησιά, έδρα του τοπικού Επισκόπου, είναι πολύ κοντά στην πλατεία Βουνακίου, στην οδό Ιουστινιάνι αρ. 4, πίσω απο τον Αγ. Ιάκωβο με το περίτεχνο άγαλμα της Παναγίας στο καμπαναριό του, που δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στους ναούς των ορθοδόξων. Ήταν ιδιοκτησία των Καπουκίνων μοναχών αυτών που ένδυμα τους ήταν το καφέ ράσο με την κουκούλα, το άσπρο κορδόνι στη μέση και τα σανδάλια.. Αρχικά Οι Τούρκοι δεν έδιωξαν τους Γενοβέζους απο το κάστρο. Τους υποχρέωσαν να φύγουν μόνο μετά την εκδίωξη των Βενετσιάνων που είχαν καταλάβει το νησί για ένα χρόνο. Έως τότε οι εκκλησίες τους ήταν μέσα στο κάστρο, με μητρόπολη το Ναό των Πέτρου και Παύλου, εκεί που τώρα είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο Μεντρεσές ( στο κάστρο).
Την ιστορία αυτού του περίλαπρου ναού θα παρουσιάσουμε στο επόμενη καταγραφή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι Γενοβέζοι φεύγοντας απο το κάστρο προνόησαν να μεταφέρουν τα σημαντικότερα κειμήλια των εκεί ναών τους.
Στην αυλή της εκκλησίας, βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι των Γενουατών Ιουστινιάνι και του Ιωάννη Λόγγου Ιουστινιάνι, ο οποίος ήταν μαζί με Χιώτες και Γενοβέζους από τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, η οποία έπεσε μετά τον τραυματισμό και την αποχώρηση του. Ο Ι.Λ.Ι υπέκυψε στα τραύματα του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, τάφηκε μέσα στο κάστρο, στον οικογενειακό του ναό του Αγίου Δομηνίκου, τώρα Μπαϊρακλί Τζαμί, και όταν εκδιώχθηκαν από το κάστρο οι Γενοβέζοι μετέφεραν τα οστά και τον τάφο του στον Αγ. Νικόλαο. Το κενοτάφιο του ήταν για κάποια χρόνια στο Τζαμί της πλατείας Βουνακίου και τώρα, μαζί με άλλα θαυμάσια ιστορική και πολιτιστικά αρχιτεκτονήματα είναι πεταμένο σε οικόπεδο στα ανατολικά επιθαλάσσια τείχη του κάστρου, χωρία καμία μέριμνα.

Ο ναός του Αγ. Νικολάου ανοικοδομήθηκε το 1720. Δώθηκε ως δώρο απο την οικογένεια Παντελή Κοσμά Balaba, Πιθανά στον ίδιο χώρο υπήρχε παλιότερη εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Ως Επισκοπικός ναός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απο τον Καθολικό Επίσκοπο Χίου Φίλιππο Bavestrelli, που ήταν επίσκοπος την περίοδο 1720-1754. Ο ναός αυτός έχει καταστραφεί πολλές φορές κυρίως απο σεισμούς, αλλά τη μεγαλύτερη φθορά την έπαθε απο του Τούρκους στη Σφαγή του 1822. Τη σημερινή του μορφή την έλαβε τον 19ο αιώνα Στο εσωτερικό του σώζονται τμήματα από τομ παλιό ναό, όπως το μαρμάρινο αρτοφόριο και η εγχάρακτη μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Ο π. Λέων Κισκίνης υποθ’ετει ότι είναι πιθανότατο κάποια από τα υπέροχα γλυπτά του να προέρχονται από την Καθολική Μητρόπολη του κάστρου. Ο ναός είναι μονόκλιτος και ο μοναδικός στη Χίο που δυτική αρχιτεκτονικά, έχει το ιερό στη Δύση και την είσοδο στην Ανατολή, όπως οι πρώτοι Χριστιανικοί ναοί. Επι μεγάλου Κωνσταντίνου, αφου με επιθυμία του οι είσοδοι ήταν ανατολικοί για να μπαίνει και να φωτίζει άπλετα το φως της ανατολής του ηλίου. Δεν έχει τέμπλο, το Ιερό Βήμα βρίσκεται στο χώρο του Ορθόδοξου Ιερού, Η αγία Τράπεζα είναι στραμμένη προς το εκκλησίασμα , δεξιά της είναι ο Θρόνος του Επισκόπου με το οικόσημο του τελευταίου Επισκόπου Χίου Νικολάου Χαρικιόπουλου (1917-1939) Αριστερά της Αγ. Τράπεζας είναι ο θρόνος του εκάστοτε ιερέα του ναού.

Πολύ ενδιαφερουσα είναι η συλλογή ιερών λειψάνων, με τμήματα από τα οστά του Αποστόλου/Αγίου Θωμά, του εννιάχρονου Αγ. Αντωνίου του μάρτυρος, και του Αγ. Βαλεντίνου, του προστάτη των ερωτευμένων.
Εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα είναι τα αγάλματα του Χριστού, της Παναγίας, Αγγέλων, το εξομολογητήριο και το βαπτιστήριο που είναι σε μόνιμες θέσεις δεξιά από την κεντρική είσοδο του ναού. Σημαντικές είναι και οι επιτύμβιες πλάκες στο δάπεδο του ναού, όπου υπήρχαν τάφοι σημαντικών προσώπων των Γενοβέζων.
Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού βρίσκεται ο γυναικωνίτης, , όπου υπάρχει και το παλιό εκκλησιαστικό όργανο της εκκλησίας

«Καμάρι» του ναού είναι το θαυμάσιο άγαλμα της Παναγίας στο καμπαναριό του, κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει σε δική μας εκκλησία.
Έως πρόσφατα στο ναό ιερουργούσε ο Πολωνός ιερέας Πέτρος Sokolofsky, τώρα ιερουργεί ο πάτερ Λέων Κισκίνης. Την φύλαξη και τη φροντίδα του ναού, έχει το ζεύγος Διαμαντή και Φράνκας Μπριλλή. Ο Διαμαντής είναι Ορθόδοξος στο Θρήσκευμα. Ο ναός γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Η ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén