Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ, ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ, ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ.

Όπως πολλές άλλες περιοχές της Χίου, έτσι και ο Κάμπος και τα Θυμιανά είχαν το λεπροκομείο τους, το κολαστήριο όπου οι αρχές εγκατέλειπαν τους λεπρούς και άλλους ασθενείς με τότε ανίατες ασθένειες. Ανάμεσα σε αυτούς όμως εξοριζόταν εκεί και κάποιοι ανεπιθύμητοι για τους εκάστοτε ισχυρούς, που για να τους εξουδετερώσουν είχαν τον τρόπο να τους χαρακτηρίζουν λεπρούς και να τους πετάνε εκεί, χωρίς να είναι ασθενείς.
Είναι το πρώην μικρό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω απο τα Θυμιανά, ευθεία το δρόμο πάνω απο το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Χώρος γεμάτος δυστυχία, πόνο, κλάμα, θανατικό. Κόλαση. Πηγή μας ο δάσκαλος Κυριάκος Πρωάκης και το βιβλίο του «Οι λαογραφικοί θησαυροί των Θυμιανών». Ο ίδιος με είχε πάει εκεί για πρώτη φορά το 2005 και με κάνει κοινωνό της θλιβερής ιστορίας του χώρου. Αθέατο, απομονωμένο, μόνο κι’ έρημο. ιδανικός χώρος να απομονώνεις εκεί ανθρώπους που θεωρείς επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία. Πέθαιναν και θαβόταν απο τους συνασθενείς τους, αρχικά πετούσαν τα πτώματα μέσα στην άδεια δεξαμενή που υπάρχει ακόμη και στη συνέχεια όταν έλιωναν, τους έθαβαν σε παρακείμενο μικρό νεκροταφείο, που υπάρχει ακόμη καθαρισμένο απο μνήματα. Έως πρόσφατα ακόμη υπήρχαν κόκκαλα στη δεξαμενή. Σήμερα η εκκλησία λειτουργείται μόνο τη μέρα της γιορτής του Προφήτη.
Παρά το ότι καταστράφηκε στη Σφαγή του 1822 και στο σεισμό του 1881, διατηρεί ακόμη κάποια αρχέγονα στοιχεία του. Ορισμένα κελιά όπου έμεναν λεπροί έχουν επισκευαστεί,υπάρχει ακόμη η κενή δεξαμενή όπου πετούσαν τα σώματα των νεκρών, υπάρχει το εκκλησάκι, που έχει επισκευαστεί πρόσφατα. Ομολογώ ότι περπάτησα με δέος στο χώρο, δεν ένοιωθα πολύ άνετα. Παράλληλα τρέφω μεγάλο σεβασμό σ’ αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν εκεί, και σε άλλα μέρη, μέχρι να βγεί η ψυχή τους. Σύμφωνα με το δάσκαλο, έως και τη δεκαετία του 1930-40 έμεναν εκεί κάποιοι. Ας είναι αναπαυμένοι τουλάχιστον εκεί που βρίσκονται τώρα. Αυτός ο χώρος είναι η Σπιναλλόγκα του Κάμπου και των Θυμιανών.

ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén