Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΤΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΤΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ

Η παλιά οδός Απλωταριάς τα χρόνια του Βυζαντίου, της Γενοατοκρατίας και της Τουρκοκρατίας το 17ο και 18ο αιώνα δεν ήταν αυτή που ξέρουμε, δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή, η οποία είναι μετασεισμικό δημιούργημα!
ΚΑΜΜΙΑ!!!
Όπως γράφουν ο Γ. Ζολώτας στη σελ. 39 και 40 του έργου του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ και η και η Δ. Μονιούδη Γαβαλά στο βιβλίο της Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΕΛ. 68 ήταν δυτικότερα της σημερινής, ως Αγ. Ευστρατίου την αναφέρει ο πρώτος, όταν η σημερινή Απλωταριά λεγόταν ακόμη Τσικαλιό και δεν είχε τον κεντρικό σημερινό φαρδύ δρόμο.
Πάμε πρώτα στη γραφή της κ. Γαβαλά. Στοιχεία χάρτη/χαλκογραφίας Βενετών του 1694.
«Οι μόνοι σύγχρονοι οδοί της πόλης που ταυτίζονται απόλυτα με τους παλιούς, είναι η Κ. Μονομάχου (Φραγκομαχαλά), η Παλαιοκάστρου (μετέπειτα Χάνδακος και σήμερα Εθνάρχου Μακαρίου και η Ράμνης (Αγ. Αποστόλων)».
«Η οδός Απλωταριάς βρισκόταν δυτικότερα από τη σημερινή. Ξεκινούσε από την τάφρο του κάστρου (περίπου από την είσοδο της παλιάς Πυροσβεστικής, σημερινού δημοτικού Κ.Ε.Π.) περνούσε από το σημείο του αγάλματος του Κανάρη στον κήπο, συνέχιζε νότια και στο νότιο τμήμα της ταυτιζόταν με τη σημερινή οδό Μεσολογγίτη!! (ανάμεσα στη σημερινή διασταύρωση του Καμένου Πύργου και του Χότζα). Σημείο ταύτισης της οδού του 1694 με τη σημερινή ήταν ο κόμβος Απλωταριάς, Ατσικής και Καλαμπόκα, η οποία παλιά ονομαζόταν οδός των Τρέμικων και μετά Άγρελα, η οποία όμως στη συνέχεια μετατοπιζόταν λίγο δυτικότερα και από ένα σημείο και μετά ταυτιζόταν με τη σημερινή οδό Μεσολογγίτη 30 μέτρα ανατολικά από το σημερινό δεύτερο γυμνάσιο, το παλιό Θηλέων». Εκεί υπήρχαν οι δύο ΠΡΩΤΕΣ πύλες της πόλης προς και από τον κάμπο και τα Μαστιχοχώρια.
«Η πρώτη Πύλη της Ατσικής ήταν στη θέση Πόρτες ήταν στη διασταύρωση Ατσικής – Μεσολογγίτη» σύμφωνα με τη Δ.Μ.Γ.
Υπήρχε όμως και δεύτερη πύλη της Ατσικής, στη θέση Πεζούλες στην διασταύρωση των οδών Ατσικής και Ρίτσου, στην εκκλησία της Υπαπαντής, έως λίγο πιο πάνω, στην οικία Κεσπέρη. Στην αντίστοιχη ευθεία της εκκλησίας της Υπαπαντής στην διασταύρωση με την οδό Μεσολογγίτη ήταν και η δεύτερη πύλη της οδού Καλαμπόκα. Δηλαδή, επειδή ήταν δύο από τις κεντρικές πύλες από και προς τη Χώρα, οι αρχές είχαν φροντίσει να τις ενισχύσουν και να προστατεύουν την πρωτεύουσα του νησιού με διπλές φρουρές. Πιθανότατα την ίδια ενίσχυση είχαν και οι άλλες τρείς πύλες εισόδου που βρισκόταν η μία εκεί ακριβώς που είναι σήμερα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, στην αρχή της Κ. Μονομάχου , στην οδό Αγίων Αποστόλων, εκεί που παλιά ήταν η κλινική Αγ. Ανάργυροι, και στην Χάνδακος, σημερινή Εθνάρχου Μακαρίου, στη διασταύρωση της οδού Καλουτά (προς τα Ταμπάκικα) με την Εθνάρχου Μακαρίου.

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Mε το ροζ χρώμα η παλιά οδός Απλωταριάς

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Η περιοχή Πόρτες. διασταύρωση Απλωταριάς – Ατσικής και Καλαμπόκα

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Διασταύρωση Ατσικής και Ρίτσου

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Ρίτσου και Μεσολογγίτη

Η ΠΑΛΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Παναγία Υπαπαντή

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén