Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Στο μέσον περίπου της κεντρικής οδού του κάστρου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
Σε ανασκαφές το 1903 ο Γ. Ζολώτας βρήκε εκεί υποθεμέλια τοίχου, από τετράγωνες πέτρες αρχαίας εργασίας, όπως γράφει, που κατά την άποψη του αποτελούσαν τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης της Χίου, ίχνη του οποίου εντόπισε και σε θεμέλια άλλων οικιών στην περιοχή, που φτάνουν έως την Κρύα Βρύση.
Ο Κ. Κανελλάκης προσδιορίζει «εκεί κοντά στον αρ. 40 του τοπογραφικού του Ιερόν του Διονύσου του επονομαζόμενου «Φλεώς».
Σύμφωνα με το βιβλίο «Μεσαιωνική Χίος» της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγας Βάσση, Τούρκικη επιγραφή εντοιχισμένη στο νάρθηκα του Αγίου Γεωργίου, αναφέρει ότι η εκκλησία κτίσθηκε το 993 μ.Χ., και μετατράπηκε σε τζαμί το 1566 όταν καταλήφθηκε από τους Τούρκους του Πιαλή Πασά.
Από στοιχεία τοπογραφικών σχεδίων των Βενετών του 1694, βεβαιώνεται ότι στη θέση του ναού του Αγίου Γεωργίου και του διπλανού Μεντρεσέ, του παλιού 4ου δημοτικού σχολείου του κάστρου, υπήρχε Γενουατική Βασιλική εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία ήταν η Μητρόπολη των Γενοβέζων, στην οποία υπήρχαν οι τάφοι των Γενοβέζων ηγεμόνων της Χίου. Μέσα μάλιστα στο ναό του Αγ. Γεωργίου οι δύο ανατολικοί κίονες, τα βάθρα και τα κιονόκρανα τους με τον ανάγλυφο διάκοσμο ανήκουν σε αυτή την εκκλησία τη Μητρόπολη των Γενοβέζων.
Απέναντι από την εκκλησία υπάρχει το κτίριο του Μεντρεσέ, όπως το ξέρουμε, γνωστότερο στους κατοίκους ως παλιό 4ο δημοτικό σχολείο.
Επί Τουρκοκρατίας ήταν σχολείο Rusdiyye δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κατασκευή του εντάσσεται στην περίοδο του Τανζιμάτ 1839-1876 και σύμφωνα με την επιγραφή επισκευάστηκε το 1877 από τον εξοχότατο Φεϊζί Πασά. Μετά την απελευθέρωση περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου ,ε τη διαδικασία των ανταλλάξιμων περιουσιών των Μουσουλμανικών κτημάτων.
Το 1915 ιδρύθηκε το 4ο δημοτικό σχολείο που στεγάστηκε εκεί έως το 1971.Το 1980 το κτίριο μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 1980 έως το 2009 φιλοξένησε τα εργαστήρια συντήρησης της 3ης Βυζαντινής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τώρα, μετά την επισκευή του φιλοξενεί τα γραφεία της Αρχαιολογίας.
Κατά την διάρκεια όμως των επισκευαστικών εργασιών ανακαλύφθηκαν στο ισόγειο, στους ονομαζόμενους χώρους Α, Β και Γ, εκπληκτικά πράγματα. Στο μέσον του νότιου τοίχου φαινόταν λίθινος κίονας και στη βόρεια τμήμα τόξου. Αυτά «τους είπαν» εδώ κάτι υπάρχει και άρχισαν οι ανασκαφές. Τοξωτά ανοίγματα, πολλές θύρες, παλαιά επιχρίσματα συντηρήθηκαν και διατηρήθηκαν. Στο δάπεδο αποκαλύφθηκαν θεμέλια παλιότερων χρήσεων του χώρου. Καταγράφηκαν και σκεπάστηκαν με μπετόν και πλακάκια δαπέδου…
Στη συνέχεια στο χώρο Β1 του ισογείου στη βόρεια και στη δυτική πλευρά αποκαλύφθηκαν τόξα ανοιγμάτων, στο βόρειο και το νότιο τοίχο κιλίβαντες (φουρούσια) που άλλοτε υποστήριζαν σταυροθόλια στην οροφή. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του δαπέδου ανακαλύφθηκαν λείψανα, τα οποία καταγράφηκαν και ξαναθάφτηκαν. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε και τρίτος χώρος που ήταν μπαζωμένος όλος και χρησιμοποιήθηκε σκαπτικό μηχάνημα για την απομάκρυνση τους. Η αποχωμάτωση αποκάλυψε επτά ακόμη χώρους με καμάρες και έξι κίονες που χωρίζουν τρία κλήτη. Στη βορεινή πλευρά αποκαλύφθηκε άλλη θύρα γοτθικής τεχνικής και αυτή, σε όλες τις πλευρικές τοιχοποιίες ανακαλύφθηκαν αρκετά ανοίγματα, τόξα, αρμοί και τμήματα ισόδομης λιθοδομής και πολλά άλλα στοιχεία που παραπέμπουν σε κατασκευές πολύ παλιότερες της Τουρκοκρατίας. Στους χώρους Γ2 και Γ3 βρέθηκαν τάφοι και οστεοφυλάκια, που τεκμηριώνουν την άποψη ότι έχει διασωθεί από τμήμα εκκλησίας των χρόνων της Γενουατοκρατίας του 14ου με 16ου αιώνα. Η κυρία Βάσση είπε το 2017 στη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους ότι πιθανότατα εκεί ήταν η Μητρόπολη των Γενοβέζων, ο Αγ. Πέτρος, που εκτεινόταν σε όλο το χώρο που καταλαμβάνει και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2914 γράφει ότι εκεί ήταν ο ναός της Παναγίας. Η Καθολική εκκλησία υποστηρίζει την άποψη ότι πρόκειται για το ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Το άσχημο είναι ότι τα περισσότερα ευρήματα τσιμεντώθηκαν για να φιλοξενηθούν εκεί τα γραφεία της αρχαιολογίας. Τα εξωτερικά στοιχεία,όπου φαινόταν η ανατολική κεντρική είσοδος και μέρος τοιχοποιίας, ανοιγμάτων και τόξων, που επιβεβαιώνουν το μεγαλειώδες της κατασκευής παρά το ότι μας είχαν πει ότι θα είναι επισκέψιμα για το κοινό, κλείστηκαν με πόρτα και εκεί κατασκεύασαν τις τουαλέτες και το κουζινάκι τους, παρά το ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αυτές οι δράσεις. Εμείς τώρα βλέπουμε ελάχιστα από αυτά τα ευρήματα.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΒΕΖΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén