Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το πρώτο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της πόλης αποτελούσαν οι ναοί του Αγίου Βίκτωρα, προσέξτε, όχι η Μητρόπολη των Αγίων Βικτώρων, που ήταν αρχικά εκεί που είναι σήμερα το κτίριο της Μητρόπολης και αργότερα κτίστηκε εκεί που είναι τώρα, αλλά του Αγίου Βίκτωρα των Γενοβέζων – που ήταν εκεί που είναι τώρα το πρώην Αρρένων και νυν 1ο γυμνάσιο – και της Παναγίας Κεχαριτωμένης πρώην μοναστηρίου της οικογένειας των Βούρων, εκεί που είναι τώρα η αυλή του Γυμνασίου και το 3ο Γυμνάσιο. Εκεί που είναι η είσοδος της αυλής και τα τριγύρω κτίρια ήταν ο ξενώνας της Χαριτωμένης.Δεν σώζονται τίποτα, μόνο μέρος του ιερού της Κεχαριτωμένης στην οικία Σκαρβέλη, βιβλιοπωλείο Καμπάνη. Ο ναός του Αγίου Βίκτωρα ανήκε στο ομώνυμο αδελφάτο και ήταν στο κτήμα του Στέφανου ‘η Παύλου Μαυροκορδάτου, στον οποίο ανήκε και ο ναός της Αγ. Κυριακής, απέναντι από το Επιμελητήριο. Στο χώρο αυτό παλιότερα ήταν το Λοιμοκαθαρτήριο της Χίου, αργότερα το 1640 κατασκευάστηκε το νοσοκομείο της Χίου και το 1792 η Μεγάλη σχολή της Χίου, που κάλυπτε και όλο το χώρο μέχρι εκεί που σήμερα είναι το 11ο δημοτικό, πρώην Αστική σχολή. Ο πρόσλογος αυτός έγινε για να κατανοήσετε τι υπύρχε στο χώρο που τώρα είναι το Γυμνάσιο Αρρένων, τώρα 10 Γυμνάσιο, και το 3ο γυμνάσιο.
Στην αυλή της ΠαλιάςΑστικής Σχολής, σημερινό 11 ο δημοτικό, υπάρχει μαρμάρινο αν΄θημα που γράφει ότι ο τοίχος όπου είναι αναρτημένο, ανήκει στην παρίφημη Μεγάλη σχολή της Χίου.. Στο έργο του «Η εκπαίδευσης στη Χίο μετά το 1822 ο Περικλής Καλβοκορέσης γράφει «Ο επισκεφθείς εξ’ Αγγλίας δια μια μόνη μέρα τη Χίο Παντιάς (Παντολέων) Ράλλης δώρισε 2.000 λίρες δια των οποίων κτίσθηκε η Αστική Σχολή επί χώρου που κατελάμβανε προ της μεγάλης καταστροφής της Σφαγής του 1822 η Μεγάλη Σχολή. Από κώδικα του Βροντάδου διαβάζουμε ότι η Αστική Σχολή, η οποία ονομαζόταν και Ράλλειος κτίστηκε το 1893, ενώ το 1865 είχε κτισθεί απέναντι το Παρθεναγωγείο, στο χώρο όπου ήταν η παλιά βιβλιοθήκη της Μεγάλης Σχολής και στη συνέχεια του Γυμνασίου Αρρένων. Στη συνέχεια η Αστική Σχολή ονομάστηκε 1ο δημοτικό, έμεινε εκεί έως το 1985, το 1985-86 μεταφέρθηκε στην οδό Ι. Πατέρα και στη θέση της εγκαταστάθηκε το 11ο δημοτικό,. Το περίφημο βοτσαλωτό της κατασκευάστηκε το 1908 και το μαρμάρινο πηγάδι που υπάρχει δεξιά της κεντρικής εισόδου είναι παλιό, από την κατασκευή της Αστικής Σχολής.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén