Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΓΕΝΤΗ ΚΑΙ ΜΑΔΙΑ

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΓΕΝΤΗ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΗ) ΚΑΙ ΜΑΔΙΑ (Ατσικη)

Όπως υποσχέθηκα χθές, σήμερα καταγράφω την ιστορία της κατασκευής της οδού Αργέντη, όπου βρίσκονται το Γυμνάσιο Αρρένων, η Μητρόπολη και η Βιβλιοθήκη Κοραή. Τυχαία μέσα στο ίδιο έγγραφο βρήκα και την απόφαση δημιουργίας της οδού Μαδιά, που κόβει στη μέση το πρώην κτήμα του ναού του Αγ. Γιάννη του Θεολόγουκαι οδηγεί προς την Ριζαρίου και το Ριζάρι. Ο σημερινή οδός Αργέντη και Κοραή δεν υπήρχε έως τότε, στη θέση της υπήρχαν αρχοντικά των Καζανόβα, Μαυροκορδάτων, Ζυγομαλά, Σαλβάγου, Λιβανού, Grimaldi και άλλων οικογενειών.

Οι αποφάσεις που ακολουθούν λήφθηκαν απο την Δημογεροντία σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό του 1881. Πηγή το αρχείο του δήμου Χίου και το βιβλίο της κ. Δώρας Μονιούδη Γαβαλά ΠΟΛΗ ΧΙΟΥ 1830-1940 σελ. 100 και 101.
Ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση, στην οποία μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και το γκρέμισμα όλων των επικίνδυνων κτιρίων της πόλης
Το πρακτικό της συνεδριάσεως της τότε κοινότητας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Χίος 19 Οκτωβρίου 1882 Ημέρα πρώτη της εβδομάδος ώρα 10η πρωινή. Η Δημογεροντία συνεδριάζει στο κατάστημα Μιχαήλ Συννεφιά το οποίο προσωρινά αναπληρώνει το κατάστημα της κοινότητος ΜΕΖΑΝ . Παρόντων Γεροντοσυμβούλων….
1. Όλα τα υποστατικά, ή οικίες ή ερείπια που είναι σε επικίνδυνη κατάσταση για την κοινότητα να επιθεωρηθούν απο επιτροπή, να κυρηχθούν έκπτωτα και να γκρεμιστούν. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίσθηκε ο Ιωάννης Χωρέμης.
4. Το εμβατικιασμένο (νοικιασμένο) κτήμα των σχολείων στον κ. Νιώτην εγκρίθηκε να περιέλθει στην κοινότητα για να καταρτιστεί μελέτη δημιουργίας οδού των Σχολείων και της Μητρόπολης.
Ο κ. Νιώτης για να αποζημιωθεί να παραιτηθεί απο τα ισόβια δικαιώματα του. λαμβάνοντας υπόψιν και το σχετικό πρακτικό της 20ης Αυγούστου του 1878.
6. Επίσης νέος δρόμος ανοίγεται απo το κτήμα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και να υπάρξει συνεννόηση με την επιτροπή του ναού για να ρυθμιστεί αυτό το αντικείμενο.
ΟΙ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ:
1: Μιχ. Τ. Συννεφιάς
2: …..(δυσανάγνωστο)…
3: Αντ. Π. Μερούσης
Ακολουθεί το χειρόγραφο του πρακτικού.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΓΕΝΤΗ ΚΑΙ ΜΑΔΙΑ

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΓΕΝΤΗ ΚΑΙ ΜΑΔΙΑ

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén