Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Τα προβλήματα με τους εξ’ ανατολών γείτονες μας είναι συνεχή, επαναλαμβάνονται τα ίδια και πάντα ανήκαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα συμμαχιών. Στον Α` Παγκόσμιο πόλεμο εμείς είμαστε με τους συμμάχους της ΑΝΤΑΝΤ και οι Τούρκοι υποτίθεται αρχικά ότι ήταν ουδέτεροι, αλλά με τους εντάχθηκαν στον άξονα της Γερμανίας. Το 1915, η οικονομική κατάσταση είναι κακή στην Ελλάδα και τη Χίο, όπως και τώρα, και το Σεπτέμβρη ο λαός αποχαιρετά σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Χιώτικο τάγμα που αναχωρεί για τα μέτωπα του πολέμου, όπως γράφει ο Ι.Μακριδάκης στο βιβλίο του 10.516 ΜΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΙΟΥ 1912 – 1940 ΣΕΛ. 87, 18, 119 και 120. Το 1918 ο πόλεμος βρίσκεται στο τέλος του υπέρ των συμμάχων της ANTANT και οι μάχες έχουν μειωθεί αισθητά. Μαζί έχουν μειωθεί και οι συνηθισμένες αεροπορικές παραβιάσεις των εχθρών Τούρκων , αλλά στις 4 Ιουνίου δύο αεροπλάνα τους πετούν πολύ χαμηλά και κατοπτεύουν την περιοχή από το ακρωτήριο της Αγ. Ελένης έως τη Λαγκάδα. Είναι οι μέρες όπου ο Ελληνικός στρατός μάχεται στη Μακεδονία, στο Σκρά, εναντίον των Βουλγάρων, τους οποίους νικά. Στις μάχες συμμετέχει και η πολεμική μας αεροπορία, αλλά το αεροπλάνο του Χιώτη πιλότου Δημητρίου Ράλλη καταρρίπτεται και ο πιλότος σκοτώνεται, σκορπίζοντας μεγάλη θλίψη στη Χίο.

Όμως η 30η Ιουνίου του 1918, είναι ιστορική μέρα για τη Χίο. Σε μια από τις συνηθισμένες παραβιάσεις και κατοπτεύσεις πάνω από τη Χώρα και το ακρωτήριο της Αγ. Ελένης, ο λόχος του Πυροβολικού που στρατοπεδεύει εκεί, ανοίγει πυρ και με τριπλή βολή καταρρίπτει το Τούρκικο πολεμικό. Το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα του Καρφά. Απο τους δύο Τούρκους πιλότους ο Ανθυπολοχαγός Ορχάν σκοτώνεται και ο Υπολοχαγός Χουσεϊν συλλαμβάνεται. Η είδηση γίνεται γνωστή πανελλαδικά και διεθνώς και τα συγχαρητήρια είναι πολλά. . Χαρακτηριστική είναι η απονομή τριών χρυσών ρολογιών στους πυροβολητές από το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου, με την επιγραφή » Η Λέσβος ευγνωμονούσα».
Ο νεκρός Τούρκος πιλότος κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Τούρκικο νεκροταφείο στην πλατεία του φρουρίου και την νεκρώσιμη πομπή ακολούθησαν όλες οι Πολιτικές και Στρατιωτικές μας αρχές.
Ο Τούρκος πιλότος που σώθηκε στον νεκρώσιμο λόγο του τόνισε τα παρακάτω:
» Ήταν γραμμένο να είμαστε μαζί έως χτές το πρωί. Όμως αναπαύσου εν ειρήνη γιατί πέσαμε και οι δύο εκτελώντας το χρέος μας προς την πατρίδα μας. Ευτυχώς πέσαμε σε χέρια ανθρώπων που γνωρίζουν να εκτιμούν τους αιχμαλώτους πολέμου και αυτό τουλάχιστον ικανοποιεί εμένα, που επέζησα».
Στον τάφο του κατέθεσε στεφάνι και ο λόχος του Πυροβολικού που κατέρριψε το αεροπλάνο, στο οποίο έγραψαν: » Το πυροβολικόν Χίου εις τον γενναίο αντίπαλο»… Άλλα ήθη!!!.
Μετά την κατάρριψη οι Τούρκοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας άλλες τρεις φορές, στις 6, στις 15 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου του 1918, χωρίς όμως να απειλήσουν τη Χώρα.Στις 31 Οκτωβρίου οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογίσουν και τα πολεμικά γεγονότα έληξαν ολοκληρωτικά.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén