Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Θέλετε να συνειδητοποιήσετε πόσο τρομερή ήταν η ισχύς των πλουσίων οικογενειών της Χίου; Αγόραζαν ολόκληρες περιοχές και χωριά και οι κάτοικοι τους πλήρωναν φόρους υποτέλειας!!! Διαβάστε.
Βιβλίο «Τα Καράπουρνα της Μικρασιάτικης Ερυθραίας» α. Μπαλτάς, σελ. 20, 21

Το Μελί
Το παλιό ιστορικό Ελληνικό χωριό Μελί, που δεν είχε ποτέ Τούρκους κατοίκους, οφείλει το όνομα του στα πάμπολλα μελίσια της περιοχής και το περίφημο μέλι του. Σήμερα το ερειπωμένο χωριό ονομάζεται Καράρεϊς.
Η περιοχή του Μελιού αποτελούσε αρχικά ένα μεγάλο τσιφλίκι, το λεγόμενο «Τσιφλίκι της Σουλτάνας». Το βακούφι αυτό ανήκε στον Τούρκο Μεχμέτ αγά.Η Ελληνίδα σύζυγος του συνενοήθηκε με τους Έλληνες και τον σκότωσαν, για να ελευθερωθούν. Οι Έλληνες εκδιώχθηκαν απο τους Τούρκους και το χωριο ερήμωσε για αρκετά χρόνια. Αργότερα, μια άλλη Ελληνίδα έγινε σουλτάνα και θέλησε να μεταβιβάσει τοι βακούφι στούς Έλληνες, αλλά πέθανε και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις ενέργειες της. Το βακούφι περιήλθε στη Μέκκα, αλλά αργότερα το αγόρασε ο πλούσιος Χιώτης έμπορος ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ, ο οποίος μεταβίβασε τη γή στους ντόπιους χρεώνοντας όμως όλους τους Μελιώτες και Καραμπουρνιώτες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να του παραδίδουν κάθε χρόνο όλη την περίφημη σταφίδα που παρήγαγαν. Επειδή υπήρχε αυτή η σχέση, την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής, οι Μελιώτες που ήλθαν στη Χώρα, με παρέμβαση της οικογένειας Ζυγομαλά κατοίκησαν στην περιοχή που είναι τώρα απέναντι απο την είσοδο του κτιρίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, πίσω απο την Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία άτυπα ονομαζόταν Μελιώτικα. Φανταστήτε τι δύναμη είχαν και τι έκαναν οι άλλοι, αφού η οικογένεια Ζυγομαλά δεν ήταν απο τις πλουσιώτερες.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén