Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Για όσους ασχολούνται με το θέμα ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ τα τυπικά στοιχεία είναι γνωστά, αλά επι του προκειμένου η αξία του χάρτη και ο στόχος αυτής της καταγραφής είναι η απεικόνηση και η καταγραφή στο χαρτί και στις καρδιές μας, των γεωγραφικών δεδομένων της Ελληνικής περιοχής της Σμύρνης και των συνοικιών της. Είναι ιστορικός χάρτης της Σμύρνης που τυπώθηκε φέτος. Αποτελεί έναν σύγχρονο χάρτη της Μητροπολιτικής Σμύρνης με αποτύπωση των ιστορικών περιοχών και μνημείων της στις θέσεις που υπήρχαν ως το Σεπτέμβρη του 1922. «Μια καταπληκτική δουλειά με πλούσια βιβλιογραφία, απαραίτητο οδηγό για το Σύνδεσμό μας. Ο Σχεδιασμός και η έρευνα είναι του Πουλημένου Γεωργίου», επισημαίνει η Πρόεδρος του Φάρου Γεωργία Χούλη.
Ο χάρτης είναι δωρεά σε μένα από το Φάρο, και τους ευχαριστώ πάρα πολύ
Είναι γνωστό ότι η Σμύρνη βρίσκεται στην πεδιάδα της Μαινεμένης , όπου η Ελληνική συνοικία συνόρευε με το «Κε», την Πούντα ή Al Santzak στην προκυμαία, το Ελληνικό Κορδελιό, ονομασία που πήρε απο το Γαλλικό ξενοδοχείο Kor de Lin, που δέσποζε στην κορυφή του λόφου που αποτελούσε ως την παραλία την περιοχή με τις αριστοκρατικές επεύλεις, που σήμερα ονομάζεται Karsi Yaka, δηλαδή Αριστερή Μεριά, τόσο ευρηματική ονομασία…Συνόρευε επίσης με , την Αρμένικη, την Εβραίϊκη και την Φράγκικη συνοικία ή Φραγκομαχαλά.

Μέχρι πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 η Σμύρνη είχε 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων 165.000 ήταν Έλληνες, 80.000 Οθωμανοί Τούρκοι, 55.000 Εβραίοι, 40.000 Αρμένιοι, 6.000 Λεβαντίνοι και 30.000 διάφοροι άλλοι ξένοι. Επικρατούσα γλώσσα ήταν η ελληνική ως «Γκιαούρ Ιζμίρ».

Ο χάρτης
Την Ελληνική περιοχή που είναι αποτυπωμένη στο χάρτη με κίτρινο χρώμα, αποτελούσαν οι συνοικίες Φασουλάς, Χατζηφράγκου, Αγ. Δημήτριος, Άγ. Νικόλαος, Αγ. Κατερίνα, Μορτάκια, Αγ. Κωνσταντίνος, Αλυκαριά, Αγ. Γεώργιος . Η αγόρα «Μεγάλες Ταβέρνες», η συνοικία «Γυαλάδικα», όπου και ο περίφημος ναός της Αγίας Φωτεινής, πολύ κοντά στην προκυμαία, στην οδό Halit Zya Biv, η Καλλιθέα (Μπέλα Βίστα) ή «Παραλλέλι» τα Σχοινάδικα, το Κερασοχώρι, το Αλιότι, οι λαϊκές συνοικίες του Αγίου Τρύφωνα ή Τσικουδιά, τα Ταμπάκικα ή Λυγαριά και ο Αγ. Κωνσταντίνος.
Στα «Χιώτικα», βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι οίκοι ανοχής.

Εκκλησίες
Με ανοιχτό μωβ χρώμα καταγράφεται η θέση των 16 ορθόδοξων ναών με σημαντικότερο το μεγάλο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής (κόκκινο τετράγωνο, κοιτάξτε που είναι ο ναός της Αγ. Φωτεινής και που ο Αγ. Βουκόλος των Καθολικών (πράσινο τετράγωνο), που οι «φωτισμένοι» ξεναγοί επειδή εκεί είναι η πλατεία με την μόνιμη έκθεση Fouar στο βορειοδυτικό άκρο της Ελληνικής συνοικίας μας λένε ότι εκεί είναι και η Αγ. Φωτεινή). Καταγράφονται επίσης οι θέσεις του Αγ. Γεωργίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του ορφανοτροφείου Σμύρνης, τον Αγ. Γιάννη τον Πρόδρομο, την Αγ. Κατερίνα, τον Αγ. Τρύφωνα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Αγ. Χαραλάμπο, την Ευαγγελιστρία, τη Μεταμόρφωση του Τιμίου Προδρόμου και των Ταξιαρχών

Εκπαιδευτήρια
Στα σχολεία καταγράφονται η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης (αρρένων) οι δημοτικές σχολές του Τιμίου Προδρόμου, το Κιουπετσόγλειο και το Κεντρικόν Παρθεναγωγείον.

Νοσοκομεία
Νοσοκομεία υπήρχαν το Γραικικό Νοσοκομείο ή «Νοσοκομείο του Αγ. Χαραλάμπου, το «Βρεφοκομείον και το Ορφανοτροφείον Σμύρνης.

Πνευματική κίνηση
Υπήρχαν τα Πνευματικά κέντρα Ιωνική Λέσχη, το Μουσείο, το Φιλολογικό Μουσείο, ο Σύλλογος προς διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και ο Όμηρος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén