Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ

Έως και το 1828, όταν αναφερόταν στην πλατεία Βουνακίου, εννοούσαν τον ανοιχτό χώρο από το Εργατικό Κέντρο έως το Επάνω Πορτέλλο του κάστρου, την περιοχή Βαξάλη όπως την έλεγαν οι παλιοί, την αρχή της οδού Καλουτά, περίπου εκεί που είναι τώρα ο Δημοτικός Παιδικός σταθμός έως και τα σχολεία του Βουνακίου στην οδό Αγίων Αποστόλων. Αυτή η περιοχή που τώρα λέμε πλατεία Βουνακίου, ήταν γεμάτη σπίτια και βιοτεχνίες, κυρίως Μεταξιού, γι΄αυτό και ονομαζόταν Μεταξοφόρος και η νότια πλευρά της Βλατταριά. Δημιουργήθηκε μετά τη δεύτερη μετανάστευση των Χιωτών, μετά την αποτυχημένη εκστρατεία του Γάλλου Φιλέλληνα Φαβιέρου το 1828.

Όπως γράφει ο Γ. Ζολώτας στον τόμο Γ’ Τουρκοκρατία σελ. 637 και 638 « στη δεύτερη μετανάστευση των Χιωτών το 1828 προς το 1829 παραξενευόμαστε όταν βλέπαμε να γκρεμίζουν εξεπίτιδες τις κατοικίες και τα εργαστήρια γύρω από το φρούριο.

Έκοβαν τις τέσσερις γωνίες των σπιτιών, τις έδεναν και τις τραβούσαν προς το έδαφος , τις έσυραν με ζώα, τις γκρέμιζαν και τις ισοπέδωναν εσωτερικά. Δεν γκρεμίστηκαν μόνο σπίτια αλλά και πολλοί ναοί, όπως ο Αγ. Ευστράτιος, η Νεαμονίτισσα, η Αγία Ματρώνα, και άλλοι πολλοί μεταξύ των οποίων και το Τζαμί της Νόστρα Ντόνα. Μεταξύ αυτών γκρεμίστηκαν και τα Μαυρόσπιτα που ήταν κοντά στον Άγιο Ιάκωβο, ο Εγκρεμός, η Φραγκοπαροικία και Τουρκοπαροικία δυτικά και ο μόλος προς το κάτω πορτέλο. Ρωτώντας δε γιατί γκρέμιζαν τα γύρω από το φρούριο σπίτια έμαθαν ότι εγκρίθηκε για να δημιουργηθεί γύρω από το φρούριο μεγάλη πλατεία για να μην προσβάλλεται το φρούριο από τα σπίτια.
Στις φωτ. η πλατεία τις δεκαετίες 1960 και 1970.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ 1960

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ 1970

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén