Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Επανέρχομαι σε θέμα που είχα καταγράψει πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015, απλά και μόνο γιατί στη Βιβλιοθήκη Κοραή βρήκα χαλκογραφία του Κάστρου που επιβεβαιώνει το γραπτό μου. Έγραφα τότε ότι έως και τα μέσα του 18ου αιώνα η γέφυρα δεν ήταν όπως την αποκατάστησαν τώρα. Δεν γράφω ότι το έργο είναι κακό, αλλά επισημαίνω κάτι χιλιοειπωμένο για την αρχαιολογική υπηρεσία. Κοιτάνε το εύκολο και το βολικό κι’ ας μην ανταποκρίνεται απόλυτα στο σωστό, όπως έκαναν στη Νέα Μονή, στον Ανάβατο, στο Μεζητιέ Τζαμί του Βουνακίου κ.τ.λ.

Η πέτρινη γέφυρα στην κεντρική είσοδο του φρουρίου δεν έφτανε έως την πόρτα. Όπως δείχνει κα η χαλκογραφία του 1679, σταματούσε μερικά μέτρα πιο μπροστά και για αμυντικούς λόγους μεσολαβούσε ένα κενό με νερό της τάφρου. Η κυκλοφορία γινόταν με μικρή κινητή ξύλινη γέφυρα η οποία με μηχανισμό αναβατορίου κατέβαινε στερεωνόταν σε γάντζους γ που υπήρχαν εκεί που τελείωνε η πέτρινη κατασκευή για να και ανέβαινε όταν έπρεπε. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης βρέθηκε το σημείο όπου τελείωνε η πέτρινη γέφυρα, οι γάντζοι που στερεωνόταν η ξύλινη και οι συνοδευτικές κατασκευές. Η αρχαιολογία, που εκ των προτέρων γνώριζε τι θα έβρισκε και πού επέλεξε να τα θάψει και αυτά, αντί να τα αναδείξει. Απλά ο χώρος αυτός χτίστηκε με διαφορετική κατασκευή πέτρας και αφέθηκαν έξω δύο σημεία όπου ακουμπούσε η κινητή ξύλινη γέφυρα, αλλά χωρίς καμία επεξηγηματική πινακίδα, τουλάχιστον, λες και ο μη εξειδικευμένος επισκέπτης από αυτά που πατάει μπορεί να φανταστεί κάτι, χωρίς κανένας ξεναγός τουλάχιστον να λέει τίποτα και γι΄αυτό.
Θα μπορούσε να γίνει μία επικάλυψη με πλεξιγκλάς, αλλά να φαίνεται, όχι όπως είναι θαμμένα τα θεμέλια της Παναγίας Ελεημονήτριας κάτω από το Τζαμί του Βουνακίου, να βλέπει ο κόσμος τι υπήρχε εκεί και να αποτελεί και αυτό σημείο ομορφιάς για το κάστρο και έλξης για τον κόσμο. Τίποτα, η εύκολη λύση είναι το θάψιμο.

(Πατήστε τις φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén