Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ

Μόνο Άμοιρες δεν ήταν οι οικογένειες αυτές του κλάδου των Σκυλίτσηδων, δίπλα από το αρχοντικό Ράλλη Πατελίδα, στην οδό Μηταράκη, ακριβώς απέναντι από το αρχοντικό Μηταράκη, αρχικά Γαλάτη και τώρα Μπενζομανά.

Το κτήμα Άμοιρου και οι δύο πολυτελέστατοι μεγάλοι πύργοι, που μετά το σεισμό του 1881 σώθηκε το ισόγειο τους, περιήλθε στις οικογένειες Μπάστα–Ξανθάκη και Στακιά, σύμφωνα με το βιβλίο του Ν. Περρή ΚΑΜΠΟΣ σελ. 507-508 και το τοπογραφικό του Γ. Μαστοράκη φύλλο Ε αρ. 53 και 54. Ο ένας μεγάλος και πολυτελέστατος πύργος βρισκόταν στο τμήμα της οικογένειας Στακιά και ο δεύτερος στο τμήμα της οικογένειας Μπάστα – Ξανθάκη ή Ξά, όπως τους αποκαλούσαν, ακριβώς απέναντι από το κτήμα Μηταράκη. Ότι έχει απομείνει από το δεύτερο, δείχνει τι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής ήταν και οι δύο. Στο τμήμα Στακιά η κεντρική είσοδος είχε τεράστιο κι πολυτελέστατο κιόσκι, το μεγαλύτερο όλων των πύργων του κάμπου, με σταυροθόλια, μεσοπάτωμα και τσαρδάκι. Όπως γράφουν οι γνώστες, όποιοι έμπαιναν μέσα στα κτίρια και τις αυλές έμεναν έκπληκτοι από την μεγαλοπρέπεια και την φοβερή πολυτέλεια Ο πρώτος πύργος έφτανε έως το αρχοντικό Μικέ Ράλλη – Π. Πατελίδα, το οποίο περιγράψαμε σε προηγούμενη καταγραφή. Είχε δύο κεντρικές εισόδους . Η στέρνα είναι όλη μαρμάρινη με αριστουργηματικές γούρνες. Μεγαλοπρεπέστατη σκάλα οδηγεί στη βεράντα με το κιόσκι, το τσαρδί μπροστά στο πρώτο πάτωμα του πύργου. Τώρα δεν υπάρχει δεύτερο Αναπόφευκτα ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το μεγάλο κλειστό τόξο της ανατολικής πλευράς του πύργου, που πιστοποιεί ότι το οικοδόμημα ήταν τεράστιο και ισχυρότατο. Ένα μικρό τμήμα του «κιοσκιού» που υπάρχει ερειπωμένο στο τμήμα αυτό δείχνει την πολυτέλεια του κτιρίου. Στο σημείο αυτό υπήρχε εντοιχισμένο μέχρι πριν απο μερικά χρόνια το οικόσημο της οικογένειας σε σχήμα μαρμάρινου ανάγλυφου ξετυλιγμένης περγαμηνής, αλλά αλλά κλάπηκε απο νεαρούς σπουδαστές που επισκέφθηκαν τον πύργο για να μελετήσουν την αρχιτεκτονική κατασκευή του. Στην μια απο τις δύο μαρμάρινες γούρνες υπήρχε έως πριν λίγα χρόνια και αυτό ένα σπάνιας τέχνης ανάγλυφο αριστούργημα λειτουργικής, που ίδιο δεν υπήρχε σε άλλο κτήμα του κάμπου.Από αυτό σώζονται λίγα εξωτερικά αντερείσματα. Από τον πύργο αυτό σώζονται ελάχιστα σπαράγματα γιατί στη θέση του κτίστηκε νεώτερη οικοδομή, όπου μέχρι τελευταία κατοικείτο από οικογένεια Φραγκάκη. Ότι βλέπετε στις φωτ. είναι από αυτόν τον πύργο, του «Στακιά».
Το αρχοντικό των Σκυλίτσηδων Άμοιρων με τους δύο πύργους περιήλθε αρχικά στην οικογένεια Μπάστα και μετά έγινε Ξανθάκη, κόρη δε του Ξά παντρεύτηκε Στακιά, γι’ αυτό το νότιο τμήμα λέγεται Ξανθάκη και το βόρειο Στακιά. Θαυμάστε τα ερείπια!!!

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΜΟΙΡΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén