Παραμεθόριος

Καταγράφοντας την Ιστορία της Χίου

ΑΓ. ΘΩΜΑΣ, ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΩΝ

Γνωστή η εκκλησία του Αγίου Θωμά, πριν το 7ο Δημοτικό σχολείο, στην περιοχή του Απατσιανού, που σήμερα έχουμε ξεχάσει την παλιά ονομασία της. Η ιστορία της είναι σημαντική, είναι από τις παλιότερες της Χίου, σύμφωνα με τη γραφή του Γ. Ζολώτα στον τόμο Β` της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ σελ. 511-512. Η σημερινή είναι μετασεισμικό κτίσμα, το οποίο κτίστηκε μετά το σεισμό του 1881 στα θεμέλια της παλιάς.
Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε λίγο μετά το 1502 με τη φροντίδα του νέου τότε Καθολικού Επισκόπου Benedict De Nigro της οικογένειας των ευγενών Ιουστιάνων Longi, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ροδοκανάκη.
Όπως γράφει, «λίγα χρόνια μετά την ενθρόνιση του νέου τότε Επισκόπου θεμελιώθηκε ο νέος εκτός των τειχών του κάστρου και το μοναστήρι του Αποστόλου Θωμά, στην συνοικία που ονομαζόταν Απατσιανός.
Ανήκε στο Τάγμα των Δομηνικανών μοναχών των Predicatori οι οποίοι είχαν έλθει στη Χίο τον 14ο αιώνα. Στο κάστρο είχαν την εκκλησία και μοναστήρι ταυτόχρονα του Αγίου Δομηνίκου ο οποίος κτίστηκε με δαπάνες της εταιρείας ΜΑΟΝΑ «στόλισμα άλλοτε του κάστρου λαμπρόν» όπως τον αποκαλούν οι περιηγητές, σημερινό Μπαϊρακλί τζαμί κοντά την πλατεία.
Η εκκλησία του Απόστολου Θωμά στον Απατσιανό κτίστηκε αμέσως μόλις υποχρεώθηκαν να φύγουν από το κάστρο, εξ’ αιτίας της διαμάχης που είχε η Καθολική Επισκοπή με τη ΜΑΟΝΑ.

ΑΓ. ΘΩΜΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΩΝ

ΑΓ. ΘΩΜΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΩΝ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Παραμεθόριος

Theme by Anders Norén